Waarom we duurzamer moeten worden

Waarom we duurzamer moeten worden

De aarde rolt sneller en sneller in een klimaatcrisis. De gevolgen zijn zichtbaar voor allen. Hoewel de mensheid al flink de aarde heeft toegetakeld. En de mens eeuwen geleden al duurzamer had moeten worden, is het beter laat dan nooit.
Maar, wat is de betekenis van het woord duurzaam nou eigenlijk, waarom moeten wij duurzaam worden en vooral hóe? U kunt ook bij Greenpeace nuttige informatie over dit onderwerp krijgen.

 

Duurzaam

Duurzaam ondernemen, duurzaam ontwikkelen, een duurzame vis en duurzame brandstoffen. Allereerst heeft het woord duurzaam betrekking op het milieu. Duurzaam ondernemen betekent ondernemen met een verantwoord gebruik van grondstoffen. Geen verspilling van grondstoffen in het milieu, zuinig omgaand met grondstoffen en denkend aan de cycli die zich afspelen in het milieu. En dat allemaal op de langetermijn. Duurzaam ondernemen gaat niet ten koste van het milieu. Een duurzame zalm is milieuvriendelijk gevangen, gelet op de relatief kleine belasting van het milieu waarin de zalm gevangen werd en met respect voor de verhoudingen die zich daar in en om de visvijver afspelen.

Duurzaamheid kan bedreven worden door bedrijven op grote schaal en door mensen op kleine schaal. Wanneer de aarde in een crisis rolt, móet duurzaamheid door iedereen, op elke schaal, bedreven worden. Denk aan een tuin die goed is voor bijen, schaaldieren, insecten, planten en struiken. Er móet duurzaam omgegaan worden met de bijen, zorg dus voor bloemen. Op grote schaal moet bijvoorbeeld de Europese Commissie druk uitoefenen op megacorporaties om duurzamer te ondernemen.
 

Zijn we op tijd?

De discussie over wel of niet duurzaam worden bestaat omdat er twee kampen zijn. Enerzijds de groep mensen die overtuigd zijn van klimaatverandering en anderzijds de groep die dit verwerpt. Of klimaatverandering nu wel of niet ontstaat door menselijk toedoen is niet relevant. Ieder mens met goed zicht, een luisterend oor en een verbondenheid met de natuur, kan op deze wereld zien dat de aarde verandert door de mens.

Een klimaatontkenner willen overtuigen is nutteloos. Neem liever eigen verantwoordelijkheid. Hier en nu. De mens móet duurzaam worden, maar op individueel niveau kunt u zoveel bereiken. Behandel uw omringende milieu's, uw tuin, uw menselijke en dierlijke contacten, en uw voedselbronnen, met enig respect en dus duurzaam.
Respect voor het milieu is altijd al een plicht geweest, maar in tijden van crisis zeker. Klimaatmodellen voor de komende twintig à dertig jaar mogen dan niet veel goeds voorspellen, maar in de kern, in de basis van ieder mens, moet ongeacht een heersende klimaatcrisis of niet, de plicht aanwezig zijn om het milieu met respect te behandelen. Duurzaam omgaan met het milieu valt hieronder. Vanuit wetenschappelijk oogpunt moeten we duurzaam worden, maar laten we eens kijken naar duurzaamheid als morele plicht. Dat moet. Bouw een duurzame tuin, eet duurzaam, doe wat u wel of niet kan, maar neem verantwoordelijkheid waar u dat kan en laat het los waar het niet kan.