Duurzaam zijn

Voordelen van groene tuinen financieel en ecologisch

Groene tuinen

Groene tuinen zijn belangrijk voor het milieu. Groene tuinen zijn leuk om naar te kijken. Groene tuinen zijn prettig om in te vertoeven, van de zon te genieten, gasten in uit te nodigen en om in te werken. Groene tuinen zijn ecologisch verantwoord en financieel aantrekkelijk.

Ja, het aanleggen, ofwel door uwzelf of door de tuinman, kost een som geld. Een plan maken, stenen eruit, groen erin. Maar groen kan geld opleveren.
 

Verbouwen

Het verbouwen van groente bespaart u geld. Spitskool, courgette, dille, kamille, rode kolen, komkommers en aardappels. Verbouw de tomaten en wordt zelfvoorzienend. Duurzaam zelfvoorzienend houdt in: geen gebruik van gifstoffen zoals chemische bestrijdingsmiddelen, maar een stel kippen in uw tuin die de insecten eten en tegelijkertijd biologische eieren leggen. En zo uw gewas beschermen. Duurzaam zelfvoorzienend houdt in met respect met de grond, de aarde omgaan. De natuur zijn beloop laten, wateren wanneer dat nodig is maar nogmaals geen chemische bestrijdingsmiddelen of groeipillen of andere stimuleringschemicaliën die op lamgetermijn een negatief gevolg hebben op de kwaliteit van de aarde en dus niet duurzaam zijn. 
 

Ecologisch tuinieren

De woorden duurzaam en ecologisch gaan samen. Een ecologische tuin is vaak een duurzame tuin. Een tuin zonder chemische bende, maar met een prachtige balans die op langetermijn het milieu stimuleert gezond te zijn en te groeien. Wanneer u begint aan een ecologische tuin is dit ontzettend leuk te zien gebeuren. Insecten, aangevlogen struikjes en bloemen en vlinders komen langs. Wat past er in een ecologische tuin?

Insecten. Een vijver. Mix van bloemen. Vogels. En nog meer.
Insecten onderhouden de balans in een tuin. Zij eten wat teveel is en verspreiden het zaad van bloemen. Vogels komen langs om de insectenpopulatie in toom te houden. Ook zijn ze leuk om te zien, lieveheersbeestjes, bijen en torretjes. Teveel slakken is een bedreiging voor het groen. Trek hiervoor vogels aan met extra vogelvoer en zij zullen snel de slakken ontdekken.
Een vijver hoort eigenlijk thuis in een eco-tuin. Niet enkel komen de buurtkatten vers regenwater drinken, ook groeit er van alles in en rondom deze vochtige plek. Overtollig water kan worden gebruikt voor het wateren van de tuin, enorm duurzaam. De vijver blijft helder door er waterplanten, die af en toe kunnen bloeien, in te plaatsen. Ook goed voor de mus om in warme tijden te drinken.

Duurzaam tuinieren kan op een dakterras, kleine of ruimte tuin: eigenlijk overal. Studies wijzen uit dat duurzaam tuinieren helpt bij het bestrijden van klimaatverandering. Veel steden ondersteunen daarom buurtprojecten, maar op individueel kunt u, met of zonder tuin, op elk niveau duurzaam tuinieren en uw steentje bijdragen aan een duurzaam milieu.