• Zomer in Utrecht: 50e watertappunt en actie Schone Stadsparken07.07.2017

  Wethouder Kees Geldof (Openbare Ruimte en Groen) van de gemeente Utrecht neemt vandaag op de Uithof het vijftigste watertappunt van Utrecht in gebruik. Dat doet hij samen met een van de winnaars van een selfie-wedstrijd die vorig jaar werd uitgeschreven door waterbedrijf Vitens. Deelnemers aan de wedstrijd konden voor hun eigen woonplaats een watertappunt winnen. Utrecht haalde op die manier vijf watertappunten binnen.

  In Nederland worden per jaar 500.000 plastic flesjes weggegooid. Veel flesjes belanden op straat of in parken. "Met dit warme zomerweer weten hopelijk veel mensen een van de vijftig watertappunten in de stad te vinden", zegt Geldof. "Voordeel is dat je niet steeds flesjes water hoeft te kopen, maar gemakkelijk je eigen bidon kunt bijvullen."

  Start actie schone stadsparken
  Deze zomer organiseert de gemeente Utrecht acties in verschillende stadsparken om aandacht te vragen voor het schoonhouden van de parken. Vrijdag is de aftrap in het Wilhelminapark. Een promotieteam wijst parkbezoekers op de onlangs geplaatste ondergrondse containers in het park. "Op mooie dagen is het een en al levendigheid in de Utrechtse parken", zegt wethouder Geldof. "Als gemeente zorgen we ervoor dat de parken er, vooral in het drukke zomerseizoen, mooi en schoon bij liggen. Van bezoekers vragen we afval mee te nemen naar huis of weg te gooien in de daarvoor bestemde afvalbakken. Om dit te stimuleren bieden we de benodigde faciliteiten."

  Ondergrondse afvalcontainers
  Bij wijze van proef plaatste de gemeente vorig jaar ondergrondse afvalcontainers in het Griftpark. Omdat de containers in het Griftpark goed worden gebruikt, is besloten om ook in andere stadsparken ondergrondse containers te plaatsen, zoals in Park Transwijk, Wilhelminapark en Park Lepelenburg. De ondergrondse afvalcontainers zijn bestemd voor restafval en plastic-blik- en pak. De stad investeert ook in extra toezicht en handhaving tijdens drukke zomeravonden in de parken en zet een speciale borstel-/zuigmachine in waarmee het kleine zwerfvuil uit de parken verwijderd kan worden.

  Bron:
  Gemeente Utrecht

  « ga terug