• Wethouder Roberegt 'Bezuinigen mag niet leiden tot verval van groen'17.10.2013

  “Bezuinigen betekent voor mij kiezen voor de lange termijn. De bezuinigingen mogen wel als gevolg hebben dat het onkruid wat hoger staat dan we gewend zijn, maar niet dat onze groenstructuur verloren gaat”, dit schrijft wethouder Jan Robberegt van Vlaardingen in het magazine de Vitale Groene Stad dat in november verschijnt.

  Robberegt: “De bezuinigingen mogen in het Vlaardings groen niet leiden tot verval van het groen dat achteraf alleen met een grote financiële inspanning hersteld kan worden. Het onderhoud van openbaar groen schroeven we wat terug. Bij herinrichting houden we daar rekening mee door te zoeken naar onderhoudsarme inrichting en beplanting. Daar waar mogelijk experimenteren we met ‘wijkdeals’, een deal waarbij bewoners een deel van het beheer op zich nemen en daarbij een tegenprestatie van de gemeente mogen vragen. De eerste wijkdeals zijn in voorbereiding”.

  Krachten bundelen
  Zo bundelt Vlaardingen krachten met woningcorporaties. “Onlangs hebben we met bewoners en de woningcorporatie een binnenplaats tussen enkele flats ingericht. Zo’n activiteit is niet alleen een manier om de kwaliteit van het groen in je stad omhoog te brengen, maar versterkt bovendien de sociale samenhang in zo’n buurt.”

  Rotonde adopteren
  "Ook zie ik ondernemers een rol pakken. Bijvoorbeeld door groen bij hun pand te planten. We dagen hen nu ook uit om een bijdrage te leveren aan de openbare ruimte door een rotonde te adopteren. Enkele groene rotondes zijn al in beheer bij bedrijven die in ruil daarvoor een reclame-uiting op de rotonde mogen zetten."

  Groenste stad
  Vlaardingen werd in 2009 uitgeroepen tot de groenste stad van Nederland in de groencompetitie van Entente Florale. Een jaar later won Vlaardingen goud in de Europese groencompetitie.

  Lees het volledige artikel van Robberegt in het magazine de Vitale Groene Stad dat eind november verschijnt. Wilt u dit magazine ontvangen? Stuur een mail naar info@vitalegroenestad.nl

   

   

  « ga terug