• Uniek Groendebat van 650 kinderen met regionale politici en Tweede Kamerleden09.03.2014

  Voor het eerst in de 58-jarige geschiedenis van de Boomfeestdag  wordt het belang van bomen bediscussieerd door kinderen met politici: op woensdag 12 maart gaan namelijk ruim 650 kinderen in debat met Tweede Kamerleden en regionale politici. Ze debatteren over het belang van bomen en natuur in en om de stad. Dus  over het belang van natuur-aandacht op de politieke agenda’s, zowel qua educatie- als groenbeleid.  Het debat vindt plaats in een toepasselijke omgeving: Intratuin Elst gelegen in Park Lingezegen in Elst.

  Het thema ‘Kiezen voor bomen’ heeft betrekking op de gemeenteraadsverkiezingen die een week later plaatsvinden. Via dit groendebat met kinderen wordt op ludieke wijze bij de regionale en nationale overheid aandacht gevraagd voor groen en in het bijzonder bomen in het gemeentelijk groenbeleid. Maar ook de huidige aandacht voor natuureducatie op basisscholen wordt aan de kaak gesteld, want op dit moment wordt er gemiddeld slechts 15 minuten per week aandacht aan biologie gegeven, met alle gevolgen van dien.

  Tweede Kamerleden
  Lokale politici uit de gemeenten Overbetuwe, Arnhem en Nijmegen alsook uit de Provinciale Staten  Gelderland én leden van de Tweede Kamer worden door kinderen aan de tand gevoeld over hun groene visie en ideeën. Dit aan de hand van stellingen. De leerkrachten van de 650 kinderen die deelnemen aan het debat zijn door het Nederlands Debat Instituut voorbereid, zodat zij met de kinderen in de klas konden praten over het belang van groen in hun leefomgeving. Het debat zal geleid worden door Nederlands Debat Instituut met als commentator Helga van Leur, die zich al een aantal jaren de aan de Boomfeestdag verbonden heeft . Met uitzondering van CU en SGP (nationale Biddag) zijn ALLE Tweede Kamerfracties aanwezig (zie hieronder). Vanuit de Provinciale Staten als gemeenten is divers aangemeld.

  Eregast
  Staatssecretaris Dijksma van het ministerie van Economische Zaken is als eregast aanwezig. Zij zal niet deelnemen aan het debat, maar zal in hoofdlijnen de natuurvisie van de overheid toelichten. Ook kunnen kinderen vragen aan haar stellen over de natuur en wat het beleid van ministerie voor de jeugd en natuur betekent. Na het debat zal zij samen met de politici en kinderen een Bomencirkel van twaalf walnoten planten.

  Doel
  Het doel van het debat is dat kinderen aangeven welke waarden zij hechten aan een groene, boomrijke omgeving. Directeur Peter Derksen van de Nationale Boomfeestdag zegt daarover:
  “ Het is belangrijk dat natuur structureel aandacht op de politieke agenda’s krijgt. Niet alleen ten aanzien van groenbeleid ,maar ook ten aanzien van natuureducatie! Contact met de natuur is van levensbelang voor kinderen, vooral als je bedenkt dat veel kinderen pas voor het eerst met de natuur in contact komen als ze een boom planten, onder schooltijd, op de Boomfeestdag!”.

  Initiatiefnemers
  Tijdens het debat zal blijken wat de verschillende partijen de komende vier jaar voor ogen hebben,  als het gaat om het groenbeleid en natuureducatie. De initiatiefnemers van dit debat, Nationale Boomfeestdag en Entente Florale, zullen deze politici nadat de coalitieonderhandelingen zijn afgerond daar naar vragen.

  Informeren
  Nationale Boomfeestdag en Entente Florale Nederland informeren via de Vitale Groene Stad (www.vitalegroenestad.nl) al vanaf juni vorig jaar via diverse acties lokale en nationale politici over de maatschappelijke baten van de groene openbare ruimte. Het doel hiervan is politici te laten zien dat groen enorme economische, maar ook functionele waarden vertegenwoordigt die van groot belang zijn voor een prettige, gezonde leefomgeving.

  Aanwezigen zijn:
  Tweede Kamerleden:
  Bram Ojik (GroenLinks), Marianne Thieme (Partij voor de Dieren), Norbert Klein (50PLUS), Rudmer Heerema (VVD), Sjoera Dikkers (PvdA), Jacco Geurts (CDA), Eric Smaling (SP), Dion Graus (PVV)  en Stientje van Velthoven (D66)
  Gemeenteraadsleden:
  Cor Verhart (VVD Overbetuwe), Elbert Elbers (PvdA Overbetuwe), Luca Consoli  (CDA Overbetuwe), Judith Rotink (CDA Nijmegen), Cathelijne Bouwkamp (Groen Links Arnhem) , Leo Starink (Groen Links Overbetuwe), Leo de Groot (Partij vd Dieren Arnhem), Ben Ross (D66 Overbetuwe), Yvonne van Hamersveld (D66 Arnhem), Addy Plieger (CU Arnhem), Hanny van Brakel (CU Overbetuwe) en Mark van Nijnatten (PvdA Nijmegen)
  Overige:
  Marieke Heinenberg (Jeuddijkgraaf WS Rivierenland), Eric van Kaathoven (SP Provinciale Staten), Luuk van der Veer (Partij vd Dieren Provinciale Staten), Frank Surink (50Plus Provinciale Staten), Dick Ebbers (CU Provinciale Staten), Anna -Lena Hedin (PvdA Provinciale Staten),Burgemeester Van Asseldonk (Overbetuwe) Gedeputeerde Meijers (provincie Gelderland), Burgemeester Bruls (Nijmegen) en Onno Hoes (voorzitter Boomfeestdag). 

  « ga terug