• Tel mee tijdens de eerste Nationale Bijentelling op 21 en 22 april06.04.2018

  In het weekend van 21 en 22 april organiseert Nederland Zoemt de eerste Nationale Bijentelling. Dit onderzoek is nodig omdat het niet goed gaat met wilde bijen.

  Wilde bijen zijn belangrijk voor onze voedselvoorziening: 80% van onze eetbare gewassen is voor de bestuiving afhankelijk van bijen en andere insecten.  Door de telling willen wetenschappers inzicht krijgen in de trends van bijenpopulaties in tuinen op verschillende plekken in Nederland.

  Half uur tellen in de tuin
  Bijen tellen is niet moeilijk en duurt ongeveer een half uur. Eind april kunnen er zo’n twintig verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen in de tuin vliegen. Om deze soorten te herkennen zijn er verschillende hulpmiddelen, zoals een telformulier met zoekkaart, instructievideo en een uitgebreid bijengidsje ontwikkeld. Al deze materialen zijn te vinden op www.nederlandzoemt.nl/bijentelling. Op deze website kunnen deelnemers in het weekend van 21 en 22 april ook direct de resultaten van hun telling invoeren en kan iedereen live de resultaten volgen. Ook kunnen deelnemers in actie komen voor de wilde bij door een bijenhotel te plaatsen of meer bijvriendelijke bloemen te planten in de tuin of op het balkon.

  Bron:
  Provincie Zuid-Holland

  « ga terug