• Tegen de hitte; groen en de opwarming van de stad08.06.2016

  Uit voorspellingen van het KNMI blijkt dat lange warme perioden steeds vaker voorkomen. De klimaatscenario’s van het KNMI gaan uit van een toename van het aantal tropische dagen van ongeveer 5 per jaar tot 23 dagen in 2050 en 38 in 2100.

  Dat betekent dat het gemiddeld een maand lang warmer is dan 30 graden. Een ‘oververhitte’ omgeving kan leiden tot een vermindering van het thermisch comfort – ook wel hittestress genoemd – en het slechter functioneren van mensen. Voor oudere en zieke mensen is het overlijdensrisico groter. Omdat mensen slechter slapen leiden hogere nachttemperaturen tot een afname van de arbeidsproductiviteit. Voor verkoeling worden airconditioners aangelegd, maar die werken door de uitstoot van warmte een verdere temperatuurtoename in de buitenruimte in de hand.

  Weinig aandacht
  In de Nederlandse planning- en ontwerppraktijk is nog weinig aandacht voor het toenemende aantal warme dagen en het hitte-eilandeffect. Het milde zeeklimaat, de kleine omvang van Nederlandse steden en de focus op waterveiligheid kunnen hiervoor een verklaring zijn. Steden zijn daardoor onvoldoende toegerust op het vaker voorkomen van warm weer. Groen in de stad kan daar verandering in brengen. Groen voorkomt hitte en zorgt voor verkoeling. Bomen zorgen bijvoorbeeld voor schaduw en planten – vooral op daken en gevels – vangen zonnestraling op. Planten verkoelen de lucht door de verdamping van water. Bovendien nemen bomen en planten CO2 op – waardoor de opwarming van de aarde minder snel verloopt.

  Meer informatie in 'Tegen de hitte; groen en de opwarming van de stad'

   

  « ga terug