• TEEB-stad na twee jaar: de praktijk18.06.2015

  Een extra boom in het nabijgelegen park kan de vastgoedwaarde van aangrenzende huizen met 7% verhogen. De TEEB-stad-tool maakt dit inzichtelijk.  Het berekent de economische waarde van groenblauwe oplossingen voor de verschillende baathouders in  een gebied. Waar staan we met dit rekeninstrument,  twee jaar na de lancering?

  De waarde van groen in een stedelijke omgeving ligt gemiddeld 1,5 tot 2 keer hoger dan de maatschappelijke kosten. Dat was een van de conclusies van TEEB-stad, een studie waar in 2011 verschillende gemeenten aan deelnamen met gebiedseigen projecten als casestudies.

  Doel
  Het doel: inzicht verkrijgen in de economische waarde van groen in de stad. Want deze waarde verspreidt zich over veel meer stakeholders dan aan de kostenkant vertegenwoordigd zijn. Met andere woorden: het is in veel gevallen de gemeente die financiert en het zijn de bewoners, corporaties en zorgverzekeraars die het geld terugverdienen. Dat moet anders kunnen.

  Groensector
  ‘Als groensector zaten wij doorgaans aan de kostenkant’, zegt David van Uden, operationeel directeur van BTL Advies en BTL Bomendienst. ‘Toen we merkten dat hierop flink werd bezuinigd, zijn we op zoek gegaan naar alternatieven en manieren om deze kosten te beperken. Een logische vervolgstap is kijken wat groen eigenlijk oplevert en voor welke partijen. Daarover waren al verschillende bruikbare studies beschikbaar, maar dat zijn allemaal losse flarden.’

  Enkele stappen
  Op datzelfde moment was de TEEB-stad-tool in ontwikkeling. Een rekeninstrument dat het mogelijk maakt om die verschillende onderzoeken naar de waarde van groen te combineren. In enkele stappen rekent TEEB-stad uit wat tien extra bomen doen met de waarde van vastgoed in de nabije omgeving, BTL Advies ging er direct in de praktijk mee aan de slag.

  - Lees hier het hele artikel » [pdf]
  - Meer informatie over TEEB-stad »

   

  « ga terug