• Start bestuurlijke campagne: meer kinderen in de natuur05.10.2016

  Staatsbosbeheer start in oktober de campagne ‘Kinderen in de kijker’. Zodat in de toekomst kinderen in meer gemeenten en provincies kunnen genieten van alles wat de natuur te bieden heeft.

  Minder dan 10% van de Nederlandse kinderen speelt regelmatig buiten in de natuur (CBS). De publieke ruimte waarbinnen 7-12 jarigen zich vrij kunnen bewegen is tegenwoordig maar liefst 90% minder dan in de jaren ’70. De groene ‘overplekjes’ van weleer, waar bijvoorbeeld stadskinderen konden rommelen, struinen en verkennen, zijn in ons gestructureerde land verdwenen. Terwijl binding met natuur juist cruciaal is voor de ontwikkeling van kinderen.

  Staatsbosbeheer is de grootste aanbieder van speelnatuur en natuureducatieve activiteiten voor kinderen. Helaas is dit bij veel gemeentelijke en provinciale bestuurders niet bekend.

  Grenzen verleggen
  Uit onderzoeken van onder andere Agnes van den Berg blijkt dat contact en binding met natuur cruciaal is voor een gezonde ontwikkeling van kinderen. Natuur is in de eerste plaats gewoon leuk voor kinderen, maar heeft ook allerlei positieve effecten op hun gezondheid en ontwikkeling. Spelen in de natuur stimuleert hun creativiteit en sociale intelligentie. Kinderen leren door te experimenteren en ervaringen op te doen. Daarvoor hebben ze een uitdagende omgeving nodig en ruimte om hun grenzen te verleggen. Natuur biedt ze die omgeving, zeker als het een beetje ‘wilde’ (ongeregelde) natuur is. Daar gaan ze actief op ontdekking uit met al hun zintuigen en met heel hun lijf.

  Partner in het groen
  Staatsbosbeheer ontvangt jaarlijks ruim 1 miljoen kinderen in de natuur. Staatsbosbeheer biedt eigentijdse, landelijk dekkende activiteiten voor kinderen, speelnatuur en educatieprogramma’s onder begeleiding van deskundige boswachters en jeugdvrijwilligers. De beleving van het kind staat bij alle educatieve activiteiten centraal. De activiteiten zijn gericht om kinderen op hun eigen manier kennis te laten maken met de natuur. Leren over de natuur gaat volgens Staatsbosbeheer vooral via zelf doen, beleven en verwonderen.

  Enkele cijfers uit het dossier Jeugd en Natuur:
  - 1,2 miljoen kinderen op bezoek
  - 35 speelbossen
  - 8 Buitencentra
  - 22 kabouterpaden
  - 115.000 kinderen doen mee aan de Boomfeestdag
  - 20 locaties voor Natuursprong
  - 5.350 kinderen doen mee aan Natuurwijs
  - Ruim 3000 kinderen rijden mee met de Natuurbus van Partou

  Filmpje
  Voor deze campagne is een 360˚ filmpje gemaakt om het gevoel weer even kind te zijn en buiten te  ravotten, achter je bureau te ervaren. Het filmpje wordt bekeken met een VR kijker. Je kijkt letterlijk rond in één van de speelbossen van Staatsbosbeheer. Het 360˚ filmpje treft u aan onder dit bericht. Bekijk het filmpje met een VR kijker en beweeg de kijker alle kanten op om echt rond te kunnen kijken in het speelbos.

  Deze maand zijn bovendien weer veel leuke activiteiten, zoals de kinderfilm Uilenbal in de Buitencentra en de Kabouterweek in de herfstvakantie.  Bron:
  Staatsbosbeheer

  « ga terug