• Stad Antwerpen gaat voor groenere kinderopvang14.03.2017

  De stad Antwerpen start met een proefproject om de buitenruimte voor kinderopvanginitiatieven van 0 tot 3 jaar te vergroenen. Zo wil ze de allerkleinsten meer in contact laten komen met de natuur.

  Het EcoHuis van de stad Antwerpen begeleidt al zeven jaar scholen die hun speelplaats willen vergroenen. Zij krijgen procesbegeleiding, subsidies en materialen. Ondertussen zijn er al zo’n 35 groene schoolspeelplaatsen in de stad.

  Baby’s en peuters
  Dat succes wil de stad voortzetten door zich nu ook te richten op de kinderopvanginitiatieven voor baby’s en peuters. Onderzoek wees namelijk uit dat hoe jonger kinderen een band opbouwen met de natuur, hoe sterker die band zal zijn als ze volwassen zijn. Respect voor de natuur leidt bovendien tot respect voor het milieu in het algemeen. In de groenere kinderopvang betekent ‘vergroenen’ meer dan enkel kijkgroen aanleggen. Er gaat veel aandacht naar speelnatuur: natuurlijke elementen die kinderen ook echt kunnen beleven, zoals wilgenhutjes, boomstammenpaadjes en groene heuvels.

  Volop op inzetten
  ‘Een groene buitenruimte, met uitdagingen die spel- en ontspanningsmogelijkheden bieden aan onze allerkleinsten, heeft een positieve invloed op de verdere ontwikkeling van kinderen. Als schepen van zowel leefmilieu als kinderopvang wil ik uiteraard volop inzetten op een positieve, stimulerende en natuurvriendelijke omgeving’, aldus schepen Ait Daoud.

  Inspiratiesessie in het EcoHuis
  Op 13 maart konden alle geïnteresseerden ‘s avonds een gratis inspiratiesessie volgen in het EcoHuis rond het vergroenen van hun buitenruimte. Daarna konden ze zich kandidaat stellen om mee te doen aan het proeftraject. Vier kandidaten krijgen daarin van de stad procesbegeleiding, een professioneel ontwerp, een subsidie en hulp bij de aanleg.

  Start
  Het proeftraject start half mei 2017 en loopt tot en met juni 2018. De stad bekijkt dan de resultaten en stelt aanbevelingen op voor een mogelijk vervolgtraject. Alle betrokkenen kunnen deze resultaten komen bekijken tijdens een slotdag.

  Bron:
  Apen.be

  « ga terug