• Ruim 10 miljoen euro voor vergroening van openbare ruimte in Amsterdam06.05.2015

  Het Amsterdamse college heeft besloten in 2015 ruim 3 miljoen euro in vergroening van de openbare ruimte te investeren, anderen vullen aan tot ruim 10 miljoen. Elk project wordt voor minimaal de helft uit andere middelen dan de Groengelden betaald.

  Deze financieringsregel is een centraal uitgangspunt van de Agenda Groen die het college vorige maand voorstelde. Zo dragen dit jaar naast de gemeente onder meer bestuurscommissies, scholen, winkeliers en het Schipholfonds bij aan het vergroenen van schoolpleinen, investeert de Stadsregio in de herinrichting en vergroening van de Molenwerf aan de rand van het Westerpark en nemen het groeifonds Groen Zuidas en Waternet een flink deel van de aanpak van het Martin Luther Kingpark voor hun rekening.

  Stad wordt groener
  Wethouder Abdeluheb Choho (Openbare Ruimte): ‘De stad wordt groener. We gaan de openbare ruimte in de stad een hoogwaardige groene impuls geven, van geveltuin tot stadspark en van pluktuin tot groene loper. Elke Amsterdammer moet in een paar minuten in een groene omgeving kunnen zijn.’

  Enkele andere projecten die dit jaar gefinancierd worden:
  - Groene verbinding Vondelpark- Rembrandtpark (€310.000 i.s.m. Bestuurscommissies)
  - Fruit- en Plukbos in Noord (€120.000 i.s.m. Urban Greeners, Stichting Doen, Duurzaam Doen en Gemeente Almere)
  - Bijenlinten in Noord en Zuid (€75.000 i.s.m. Bestuurscommissies en groeifonds Groen Zuidas)
  - Vergroening gevel ouderenwooncomplex Flesseman op de Nieuwmarkt (€12.000 i.s.m. Bestuurscommissie)

  Agenda Groen
  Begin april presenteerde het college de Agenda Groen. Daarin staat dat elke Amsterdammer binnen enkele minuten in een groene omgeving moet kunnen zijn door meer groen in de buurt, betere stadsparken en toegankelijkere natuur om de stad heen. Door de spreiding van groen over de hele stad worden de leefbaarheid en het vestigingsklimaat verbeterd. De Agenda Groen zal na de zomer in de Gemeenteraad worden besproken.

  Bron:
  Gemeente Amsterdam

  « ga terug