• Rotterdam legt Geveltuin XXL aan25.11.2015

  In de Gouvernestraat in het Oude Westen in Rotterdam is onlangs een extra grote geveltuin in gebruik genomen.

  In deze wijk legt Stadsbeheer de laatste tijd regelmatig zulke geveltuinen aan. Waarom is dat en hoe gaat dat in zijn werk? Een geveltuin XXL is een diepe voortuin van minimaal 3 meter, met een bodem die het regenwater doorlaat. Dat dient twee doelen. Ten eerste zorgen deze geveltuinen ervoor dat deze ‘stenige’ wijk groener wordt. Daarnaast maakt het het Oude Westen ‘climate proof’; bij zware regenval zorgt de bodem van de tuin ervoor dat het water snel wordt afgevoerd, zodat wateroverlast wordt voorkomen.

  Coalitie
  Een coalitie van Stadsbeheer, Stadsontwikkeling, Wolbert van Dijk Landscape & Urbanism, Actiegroep Oude Westen en Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard werkt aan de aanleg van Geveltuinen XXL. De partners nemen het initiatief tot een geveltuin en motiveert en begeleidt omwonenden bij de totstandkoming van hun tuin. Samen met de bewoners worden de wensen en eisen tot een ontwerp gemaakt.

  Zelfbeheer
  Als een plek wordt ingericht als grotere geveltuin, kijkt Stadsbeheer hoe het er uit gaat zien, welke materialen gebruikt worden en wie het gaat onderhouden. Als een tuin volledig bij bewoners in beheer komt (zelfbeheer), wordt er gekeken wat er in de buitenruimte staat zoals bomen, wegmeubilair en lichtmasten. Daarnaast wordt er gekeken naar de ondergrondse infrastructuur en of er invloed is op de rest van de straat. Denk daarbij vooral aan mindervaliden, hoogteverschillen en of er voldoende ruimte overblijft zodat voetgangers elkaar kunnen passeren.

  Rotterdamse Stijl
  Daar waar het gaat over openbaar gebied, dat gedeelte waar bewoners hun entree hebben naar woning of berging, zal Stadsbeheer dit vanuit zijn rol als beheerder buitenruimte moeten onderhouden. De stad heeft hier namelijk een onderhoudsplicht. Om voor de langere termijn de buitenruimte beheerstechnisch netjes te houden, wordt standaard materiaal in de ‘Rotterdamse Stijl’ gebruikt.

  Proef met bestrating
  Het plan in de Gouvernestraat gaat niet alleen over een leuke aankleding met groen maar ook over waterberging. Zo is er een aparte (gele) bestrating gebruikt waar regenwater makkelijk door kan wegzakken (waterdoorlatende verharding). Deze bestrating hoort (nog niet) tot het standaard verhardingsmateriaal. Er is afgesproken dat deze bestrating als proef wordt aangelegd, over een jaar wordt geëvalueerd hoe het functioneert. Omdat gebruik is gemaakt van waterdoorlatende verharding, iets dat in deze toepassing een nieuwe ontwikkeling is, is het plan meegefinancierd door het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Verheij Groenspecialisten heeft de tuin aangelegd. Bewoners hielpen mee.

  Bron:
  Gemeente Rotterdam

  afbeelding: dit is een algemene foto van een geveltuin

  « ga terug