• Rotterdam kan groener en droger05.05.2014

  Flinke regenbuien komen veel voor. Soms leiden ze tot wateroverlast in huis. De gemeente Rotterdam neemt samen met het waterschap allerlei maatregelen om overlast te beperken.

  Wat kunnen de Rotterdammer zelf doen? Een aantal goede tips in de Stadskrant.

  Minder tegels en meer groen
  Steeds meer mensen maken hun tuin onderhoudsvriendelijk door hem te betegelen. Voor de afvoer van regenwater is een betegelde tuin niet zo goed. Het water loopt via de harde bodem naar het laagste punt. Als dat laagste punt de kelder of het schuurtje is, ontstaat daar wateroverlast. Met minder tegels en meer groen in de tuin kan het water beter wegzakken in de bodem. Daardoor wordt het riool minder belast. En de kelder of schuurtje blijven beter droog. Een vierkante meter tegels vervangen door groen, laat al gauw tien liter water wegzakken in de grond tijdens een flinke regenbui.

  Geveltuin
  Een geveltuin helpt ook om het water in de bodem te laten wegzakken. Als de stoep breed genoeg is, (er moet minimaal 1.80 meter breedte overblijven) mag er anderhalve tegel voor het huis verwijderd worden. Als de verwijderde tegels rechtop in de grond worden gezet, ontstaat er meteen mooi afscheidingsrandje. Gebruik wel goede bemeste grond. De planten groeien niet goed op het zand onder de stoeptegels.

  Assortiment
  Kies voor een geveltuin liever niet voor grote planten of bomen die diepe wortels krijgen. De wortels kunnen schade aanrichten aan de leidingen in de grond. Vergeet niet de geveltuin water te geven en af en toe een beetje bij te knippen. En als de buren ook meedoen wordt  de hele straat een stukje groener. Vragen over geveltuintjes? Mail uw vraag naar info@waterloket.nl

  Regenwater
  Een regenton onder de regenpijp is een prima oplossing om niet al het regenwater in het riool terecht te laten komen. Het opgevangen water kan goed gebruikt worden  voor de planten in een droge periode. Als de regenton in de schaduw staat, blijft het water lang goed. Regenwater hoeft eigenlijk niet via het riool gezuiverd te worden. Het is relatief schoon water.

  Meer weten
  Wilt u meer weten over het vergroenen van de stad om de kans op wateroverlast bij ernstige regenval te beperken? Bijvoorbeeld door stadslandbouw? Of een groen dak? Kijk dan op de onderstaande websites.
  - www.rotterdam.nl/tuintips
  - www.rotterdam.nl/groenedaken

  Bron:
  Stadskrant

  « ga terug