• Roetschorsziekte treft Ridderkerk19.09.2016

    Tijdens recent boomonderhoud in de gemeente Ridderkerk is roetschorsziekte aangetroffen: een zeldzame boomziekte die in korte tijd leidt tot het afsterven van de boom. Hoewel de kans klein is, kan de ziekte bij mensen klachten aan de luchtwegen veroorzaken. Om dit én verspreiding naar andere bomen te voorkomen zijn de vier zieke esdoorns gekapt.

    Roetschorsziekte komt al geruime tijd voor in Europa en is dit jaar vaker dan ooit aangetroffen in Nederland, onder andere in Amsterdam en Utrecht. In ’s-Heerenberg moesten vorig jaar nog 34 bomen worden gekapt door de ziekte. ‘Roetschorsziekte wordt veroorzaakt door Cryptostroma corticale, een zakjeszwam’, aldus Renzo Vriezekolk. Als Boomtechnisch Adviseur bij BTL Bomendienst houdt hij zich dagelijks bezig met de bestrijding van boomziekten en –plagen. Vriezekolk: ‘De geslachtelijke sporen worden door de wind verspreid en kunnen bij mensen een chronische longziekte veroorzaken. De gevolgen zijn in de boom zichtbaar aan de acuut teruglopende vitaliteit en door roetachtige plekken op de stam en takken waar de bast is verdwenen. Op dit moment is er nog geen bestrijding mogelijk. Monitoren en trachten besmetting te voorkomen (door tijdige kap van aangetaste bomen) zijn de enige mogelijkheden.’

    Hoe nu verder?
    In de komende tijd volgen BTL Bomendienst  en de gemeente Ridderkerk de ontwikkelingen, om te voorkomen dat andere bomen ziek worden. BTL Bomendienst heeft de ziekte visueel bevestigd en tevens monsters opgestuurd voor laboratoriumonderzoek. De gemeente Ridderkerk heeft deze situatie uiterst gedegen opgepakt en de bomen zijn inmiddels onder gecontroleerde omstandigheden verwijderd. Voor vragen met betrekking tot de gezondheid kunnen bewoners contact opnemen met de GGD Rotterdam-Rijnmond via 010 433 99 66.

    « ga terug