• Nieuw internationaal onderzoek naar groen en gezondheid06.09.2013

  Waarom voelen mensen die in het groen wonen zich gezonder? Er is al veel onderzoek gedaan naar relatie tussen natuur en gezondheid, maar nieuw internationaal onderzoek moet duidelijk maken hoe de natuur ingericht moet worden om de gezondheid optimaal te verbeteren. Dit onderzoek wordt door RIVM en VU Medisch Centrum uitgevoerd in de gemeente Doetinchem.

  Onderzoekster Jolanda Maas, verbonden aan het VU Medisch Centrum, laat weten dat dit onderzoek ten opzichte van haar eerdere onderzoek in 2009 vernieuwend is. ‘Allereerst is dit een internationaal onderzoek waar naast Nederland, ook Spanje, Litouwen, Engeland en Zwitserland aan deelnemen. Verder wordt er een vergelijking gemaakt tussen deze landen en worden er nieuwe methoden gebruikt om de blootstelling aan groen vast te stellen.’

  Doetinchem
  De stad Doetinchem is voor dit onderzoek gekozen, omdat deze locatie respectievelijk veel natuur in de woonomgeving en buitengebieden kent. Maas: ‘Hierdoor kunnen we goed nagaan of en hoe de natuur in de buurt wordt gebruikt. Met deze informatie kunnen we inzicht krijgen in de vraag of het gebruik van natuur van invloed is op de gezondheid van mensen.’

  Dagelijks leven
  Het onderzoek in Doetinchem is in mei van start gegaan. Bij 1.000 inwoners van deze Gelderse stad wordt een interview afgenomen. Daarnaast wordt nog aan 100 van deze 1.000 mensen gevraagd of zij een week lang middels hun smartphone gegevens willen verzamelen over hoe de natuur door hen gebruikt wordt in het dagelijkse leven.

  Het onderzoek wordt in Nederland uitgevoerd door RIVM en VUMC (afdeling sociale geneeskunde). Meer informatie over dit internationale onderzoek, dat gefinancierd wordt door de Europese Unie, is te vinden op www.phenotype.eu.

  In het november nummer van de Vitale Groene Stad leest u een uitgebreid interview met Jolanda Maas over dit onderzoek.
   

  « ga terug