• Natuurspeelplaats Avonturis groot succes11.07.2014

  Direct vanaf de opening op 11 juni 2014 is Avonturis, de natuurspeelplaats langs de Nieuwe Waterweg, één van de drukstbezochte plekken van Maassluis.

  Terwijl (groot)ouders of begeleiders op een (picknick)bank van het mooie uitzicht en de zon genieten, spelen de allerkleinsten in het zand of liggen lekker in de vogelnestschommel. De oudere kinderen gaan op speurtocht, bouwen dammen in de beek en hutten met wilgentakken.

  Picknicks en kinderfeestjes
  Ook vanuit de buurgemeenten wordt Avonturis al goed bezocht. De kinderdagverblijven en Buitenschoolse Opvang in Maassluis en Stichting Myosotis voor kinderen met een beperking, gaan regelmatig op avontuur in Avonturis. In het weekend wordt er veel gepicknickt. Er zijn al diverse kinderfeestjes gehouden. En enkele Maassluise basisscholen hebben al aangegeven hun schoolreisje dit keer hier en dichtbij huis te houden.

  Dagelijks controle
  Dagelijks wordt de plek door de gemeente bezocht en gecontroleerd. Er wordt gekeken of alle speelattributen en -toestellen werken zoals dat oorspronkelijk bedoeld was.

  Vrijwilligers gezocht
  Een aantal vrijwilligers is samen met het Duurzaamheidscentrum Maassluis regelmatig bezig met het onderhoud. Denk aan het snoeien van overhangend groen in de paden, het goed laten stromen van de beekloop, houtrillen aanvullen, brandnetels verwijderen en dergelijke.

  Gezond water
  De kinderen kunnen heerlijk spelen in en met het 'gezond' water in Avonturis. Dit water wordt namelijk van ongeveer 35 meter diepte opgepompt. De pomp op zonne-energie zorgt ervoor dat het water overdag langzaam door de 'riviertjes' naar de beek loopt. De stroming hangt af van de hoeveelheid (zon)licht. Een overstort zorgt er voor dat het water niet te hoog komt en voert het water via een ondergrondse buis af naar de Waterweg. Het opgepompte grondwater is brak en is rijk aan voedingstoffen. Dit is de reden dat vrij snel algengroei en roestvorming optreedt en dit is geen teken van 'vies' water.

  Analyse waterkwaliteit
  Om de waterkwaliteit ook op peil te houden, wordt het water één keer per week volledig ververst. Door de overstort open te zetten loopt het water weg en kan het systeem zich weer vullen met vers water. Om de kwaliteit te kunnen monitoren wordt het water tot slot tweewekelijks door het Waterschap bemonsterd en geanalyseerd.

  Bron:
  Gemeente Maassluis

   

  « ga terug