• Natuurmonumenten plant klimbomen voor stadskinderen26.05.2014

  Natuurmonumenten gaat de komende jaren op verschillende plekken bij grote steden klimbomen aanplanten. Marc van den Tweel deed deze uitspraak na een discussie op IJburg met kinderen over natuurbescherming in deze nieuwste stadswijk. Natuurmonumenten gaat dit plan samen met kinderen en hun ouders verwezenlijken in het kader van OERRR, het kinderprogramma van de natuurorganisatie.

  Een duidelijke wens van kinderen is meer plek om te spelen in stadsnatuur zoals klimbomen. Een andere oproep aan de aanwezige bestuurders van provincie en gemeente was meer wilde natuur, groene stadsdaken en natuurgebieden waar dieren met rust gelaten worden. "Alle bomen staan hier op een rij, daar kun je niet in klimmen. Natuur moet ook gewoon kunnen groeien", aldus een van de kinderen.

  Mede-eigenaarschap van natuur
  De toezegging van Van den Tweel past in de gedachte van Natuurmonumenten samen met mensen de natuur dichtbij te beschermen en hen mede-eigenaar te maken van de natuur. Zij gaat dit doen door lokale of regionale initiatieven voor natuurbeheer te ondersteunen. Dit najaar gaat de organisatie de eerste bomen zoals beuken, sparren en eiken aanplanten op IJburg. Andere steden volgen. "Kinderen zijn de natuurbeschermers van nu. Wij willen hun denkkracht mobiliseren om natuur dichtbij te beschermen."

  OERRR in de stad
  Na vijftien jaar samenwerking tussen Natuurmonumenten, gemeente Amsterdam en provincie Noord-Holland zijn zeven natuurprojecten rond IJburg afgerond. Dit is aanleiding om het gesprek over bescherming van natuur met kinderen aan te gaan. In samenwerking met het Natuurontwikkelingsfonds IJ organiseert Natuurmonumenten vandaag een groot feest op IJburg waar 500 kinderen met boswachters de natuur in de stad beleven.

  OERRR is het kinderprogramma van Natuurmonumenten. Opgericht eind 2012 geeft OERRR kinderen de ruimte om de natuur te laten ontdekken, overal, altijd en dichtbij.

  Bron:
  Natuurmonumenten

   

  « ga terug