• Minder zweten met groenere straten02.07.2015

  Het temperatuurverschil tussen Nederlandse binnensteden en het platteland is een feit. Dit zogenaamde stedelijke hitte-eilandeffect neemt toe door toekomstige stedelijke in- en uitbreidingen en zet daarmee het microklimaat in de binnensteden onder druk. Belangrijker is dat het welzijn van de stadsbewoners bedreigd wordt.

  Ouderen en jonge kinderen zijn het kwetsbaarst, maar de vermindering van slaap, concentratie of arbeidsproductiviteit raakt de hele bevolking.

  Straatgroen
  Met het oog op de verwachte toename van zomerse en tropische dagen en meer dagen met extreme regenbuien in de zomer, zullen het stadsklimaat en de negatieve effecten op hun bewoners zelfs verslechteren. Om de leefbaarheid in de stad nu en in de toekomst te waarborgen, groeit de vraag om een aanpassing van onze steden aan klimaatverandering. Straatgroen kan hier een belangrijke bijdrage leveren.

  Verkoelend effect
  De theorie achter de koelende werking is niet lastig om te begrijpen. Iedereen heeft wel eens op een hete zomerdag de schaduw van een grote boom opgezocht om niet blootgesteld te zijn aan de directe zonstraling. Schaduw heeft echter niet alleen een verkoelend effect op het lichaam. Door de schaduw van de bomen worden de verharde oppervlakken en gebouwen minder stevig opgewarmd en stralen ze daardoor minder warmte uit. Naast schaduwwerking zorgen bomen - net zoals alle planten - voor verkoeling door de verdamping van water.

  Lees hier het volledige artikel (uitgave magazine Vitale Groene Stad)

  Artikel is mede geschreven door Wiebe Klemm:
  Wiebke Klemm is promovenda landschapsarchitectuur aan de Universiteit Wageningen. Zij is ervaren onderzoekster en ontwerpster op het gebied van het stedelijke landschap. Haar promotieproject ‘Groene infrastructuur voor een klimaatbestendige stad’ is onderdeel van het Nederlandse onderzoeksprogramma Kennis voor Klimaat.
   

  « ga terug