• Minder wateroverlast in Horst aan de Maas30.01.2017

    Bij hevige neerslag, zoals we afgelopen jaar veel hebben gehad, zorgde een ondergrondse beekpassage uit de jaren 50 voor wateroverlast  bij de Kabroeksebeek in de gemeente Horst aan de Maas. In opdracht van waterschap Limburg is in 2016 gestart met de voorbereidingen voor ontkluizing: er is een bredere, grotere en open constructie gerealiseerd, waardoor het water meer ruimte krijgt. De beek kan hierdoor het water uit stad en omliggende landbouwgebieden afvoeren en houden bewoners droge voeten.

    De Kabroeksebeek in Horst kruist de Venrayseweg, is gelegen nabij het centrum van Horst en over een lengte van circa 125 meter overkluisd. Bij intensieve neerslag is de afvoercapaciteit bij de duiker te klein en wordt het water over een grote lengte gestuwd. Hierdoor ontstaat bovenstrooms van de overkluizing veel wateroverlast. Het waterschap Limburg wil dit probleem oplossen door de duiker in de Kabroeksebeek te ontkluizen.

    Natuurlijke beekpassage
    Omdat er verschillende huizen naast een gedeelte van de duiker staan, wordt de onderliggende grond gefixeerd met een waterglasinjectie. Met deze bijzondere techniek ontstaan er geen schadelijke trillingen die voor scheuren in de bestaande gebouwen kunnen zorgen. Ondertussen is Aannemersbedrijf J. van den Brand gestart met de grondwerkzaamheden en de plaatsing van de betonnen profielen in een ander gedeelte van de duiker. Om de ontkluizing op te laten gaan in de natuurlijke omgeving zijn de profielen bekleed met Duitse breuksteen Grauwacke. Frank Molin, Technisch Adviseur bij BTL Advies is betrokken geweest bij de engineering: ‘De vochtige locaties op de muur zijn gevoegd met kalkrijke mortel, waardoor planten zoals steenbreekvaren en klein glaskruis de kans krijgen om op de muur te groeien. Hierdoor heeft de muur niet alleen een natuurlijke uitstraling, maar draagt deze daadwerkelijk bij aan de natuur in het gebied.’

    « ga terug