• Metamorfose van vijf betegelde stadse tuinen15.06.2015

  Vijf (bijna) volledig betegelde tuinen in vijf wijken in de gemeente Groningen gaan op de schop. Letterlijk. Het worden weer tuinen: groene, bloeiende tuinen.

  Tijdens de televisieserie ‘Tegels eruit, tuin erin’ krijg je een beeld van de mogelijkheden, inzicht in de gevolgen van verstening.

  Operatie Steenbreek
  Operatie Steenbreek Groningen wil laten zien dat groene tuinen ook prima onderhoudsvriendelijk kunnen worden aangelegd. In het programma voeren een tuinadviseur en een aantal hoveniers het karwei uit. Zij laten zien hoe je het kan aanpakken. Op een manier dat je ook zelf, met vrij simpele middelen, een fijne groene en bloeiende tuin kan aanleggen. En onderhouden.


  Al die versteende tuinen leiden tot:
  - de overbelasting van het riool: tijdens hevige regenbuien kan het regenwater de grond niet intrekken. Het loopt dan via de stenen regelrecht –via de putten- het riool in;
  - de opwarming van de stad; stenen houden de warmte lang vast;
  - afname van de stadsnatuur: vogels, zoogdieren (bijvoorbeeld egels) en insecten (bijvoorbeeld bijen en vlinders) hebben niets te zoeken in een betegelde tuin.

  Operatie Steenbreek is een landelijk actie van kennisinstellingen en gemeentes, om burgers inzicht te geven in de gevolgen van de verstening van de steden. En diezelfde burgers te enthousiasmeren om hun tuin te vergroenen.

  Bekijk hier de eerste aflevering die afgelopen donderdag op OOGTV te zien was.

  « ga terug