• Maastricht sluit zich aan bij campagne Operatie Steenbreek03.03.2015

  De gemeente Maastricht sluit zich aan bij de campagne van Operatie Steenbreek. De reden hiervoor is dat deze campagne nauw aansluit bij het beleid van de gemeente Maastricht rondom nieuwe werkwijzen voor stedelijke ontwikkeling en klimaatadaptatie.

  Gemeente Maastricht heeft recent een steekproef in een drietal wijken uitgevoerd om daarmee te inventariseren hoe de verstening zich de laatste jaren heeft ontwikkeld. Uit deze proef bleek dat in sommige wijken de verstening met 33 tot 50 procent is toegenomen in vijftien jaar tijd. ‘Om deze ontwikkeling tegen te gaan, sluit de gemeente Maastricht zich aan bij de campagne Operatie Steenbreek.

  Actiegerichte campagne
  Een andere reden is om de fysieke en sociale leefbaarheid van de wijken te verbeteren’, aldus projectleider Tim van Wanroij van het Maastricht-LAB. Van Wanroij vult aan: ‘Wat ons aanspreekt, is dat Operatie Steenbreek een actiegerichte campagne is, waarbij de nadruk ligt op de vergroening van de particuliere tuin door de bewoners en andere betrokken partijen. Met deze campagne bereik je direct de inwoners van de stad ’.

  Over Maastricht-Lab
  Eén van de partners die in Maastricht aan de slag gaat met Operatie Steenbreek is het Maastricht-LAB: een aanjager en co-creatief ontwikkelplatform om de transitie naar nieuwe vormen van stadsontwikkeling te stimuleren. Experimenteren met projecten van diverse initiatiefnemers en partners staat daarbij centraal.

  Doel Operatie Steenbreek
  Het doel van de actie Operatie Steenbreek is om de burgers en ondernemers te enthousiasmeren om hun tuin/bedrijfstuin te vergroenen. De negatieve gevolgen van verstening worden daarbij onder de aandacht gebracht. Denk hierbij aan de afbreuk van de biodiversiteit en aan klimaatverandering. Minder groen in de tuin betekent minder vogels, insecten en andere dieren.

  Andere steden
  Groningen, Leeuwarden, Den Haag, Amersfoort en Eindhoven zijn de vijf steden die al aangesloten zijn bij Operatie Steenbreek. In deze steden is een start gemaakt om burgers te inspireren om hun tuin te gaan vergroenen. Naast Maastricht hebben meerdere gemeenten interesse getoond om zich aan te sluiten bij de campagne. 

  Interesse om aan te sluiten? Neem contact op met Roel van Dijk, secretaris van Operatie Steenbreek, via info@operatiesteenbreek.nl.
   

  « ga terug