• Kinderwerktuin Paddepoel in Groningen krijgt Permacultuur06.07.2016

  Op kinderwerktuin Paddepoel in Groningen vindt vrijdag de opening plaats van een bijzonder stuk tuin. Een tuin voor permacultuur die samen met kinderen van de reformatorische basisschool 'De Zaaier' is ingericht als nieuw educatief element op de kinderwerktuin.

  Leerlingen van de Zaaier onthullen als openingshandeling een informatiebord over deze tuin, die een bijzondere manier van tuinieren laat zien.

  Duurzame verandering
  Door zelf de handen uit de mouwen te steken, plantbedden anders in te delen en onkruid eerder als hulpmiddel dan als hinder te beschouwen, hebben de leerlingen de nieuwe werkwijze van “permacultuur” al ervaren. Permacultuur is een duurzame verandering van het traditionele moestuinieren. Een verandering die gebruik maakt van (gedeeltelijk) nieuwe gewassen en nieuwe technieken waar de kinderen zelf ervaring mee op kunnen doen. Een tuin waarin planten elkaar kunnen helpen door de omringende groeiomstandigheden rondom te verbeteren.

  Natuurlijke eigenschappen
  Zo zijn er nieuwe soorten planten en dieren die in de tuin hun plekje  weten te vinden om te helpen de tuin tot een succes te maken. Zo is één  van de doelstellingen van permacultuur om de bodem en tuin zoveel mogelijk met rust te laten;  het toepassen van permacultuur is dan ook vooral het uitnodigen van natuurlijke processen en het gebruik maken van natuurlijke eigenschappen van planten en dieren.  De tuin laat zien hoe te komen tot een betere en duurzamer productie van een verscheidenheid aan producten die samen opgroeien.

  Lessen voor basisonderwijs
  De kinderen van basisschool de Zaaier informeren zelf de geïnteresseerde bezoekers. Niet alleen mondeling maar ook met de door de kinderen zelf ontwikkelde informatieborden. Deze informatie is bestemd voor andere basisschoolleerlingen die naar Kinderwerktuin Paddepoel komen voor hun lessen rond natuur en duurzaamheid, maar natuurlijk ook voor iedereen die geïnteresseerd is.

  NDE
  De kinderwerktuin is onderdeel van de afdeling Natuur en Duurzaamheid Educatie (NDE) van de gemeentelijke dienst  Stadsbeheer. Zij is toegankelijk op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur (op vrijdag alleen 's ochtends). De tuin is te vinden aan de Coronastraat 1 in Paddepoel  langs de Noordelijke ringweg (Plataanlaan), en ligt achter de brandstofpomp aan de Zonnelaan.

  Bron:
  Gemeente Groningen

   

  « ga terug