• Jeugd Groen Debat: 600 kinderen in debat met lokale, regionale en nationale politici 17.03.2014

  Iets nieuws dit jaar tijdens de viering van de Nationale Boomfeestdag was het Jeugd Groen Debat. Een debat waarbij de 600 leerlingen van zestien verschillende basisscholen in debat gingen met lokale, regionale en nationale politici van: CDA, PvdA, GroenLinks, VVD, ChristenUnie, D66, SP, 50plus en Partij voor de Dieren. Daarnaast was staatssecretaris Sharon Dijksma van het ministerie van Economische Zaken aanwezig.

  Staatssecretaris Dijksma liet de kinderen weten groen en in het bijzonder bomen van groot belang te vinden.  “We moeten goed voor ons groen zorgen, want dit biedt velerlei voordelen. Zo wordt er op een groen schoolplein minder gepest en worden er minder pijnstillers gebruikt als patiënten in ziekenhuizen op het groen uitkijken.”

  Nederlands Debat Instituut
  De weken voor het debat hebben de kinderen les gehad van het Nederlands Debat Instituut, zodat zij goed voorbereid de discussie konden aangaan. Het debat stond onder leiding van Joost Hoebink van het Nederlands Debat Instituut. Daarnaast was er een deskundige jury die bestond uit Helga van Leur en Marieke Heinenberg, de jeugdbestuurder van waterschap Rivierenland.  “We gaan vooral letten op goede argumenten”, aldus van Leur.

  'Buurten moeten netjes en groen zijn' 
  De discussie bestond uit twee stellingen:  kinderen moeten elke week les krijgen over natuur en de gemeente moet stoppen met groenaanleg en het groenonderhoud. “Alle argumenten waren erg goed maar aan het einde  moest er een winnaar worden gekozen’ aldus de jury. De vakkundige jury besloot Jochem tot ‘beste ‘debater’ te kiezen.  Hij vond namelijk dat de groenaanleg en het groen onderhoud niet moest stoppen,  want zijn papa en mama betaalde tenslotte belasting en dat geven ze aan de gemeente. Zij moeten er dan voor zorgen dat de buurten netjes en groen zijn. Naast de beste leerling werd er door de kinderen één beste partij gekozen.  De politieke partij die het meest voor groen koos was de Partij voor de Dieren. Fractievoorzitter Marianne Thieme was blij met de appelboom die zij won. Op de vraag waar ze deze boom ging planten, gaf ze aan deze graag na afloop van het debat in Park Lingezegen te planten.

  Planten van bomen
  Het belangrijkste tijdens de nationale viering was natuurlijk het planten van de bomen. Het planten vond plaats in een weiland in Park Lingezegen naast de A325. Daar is een Bomencirkel van twaalf walnotenbomen  geplant door onder andere de burgemeesters, de uitgenodigde politici,  staatssecretaris Dijksma, Gedeputeerde van Gelderland mevrouw  Meijers en Boomfeestdag voorzitter Onno Hoes. De kinderen van OBS Stap voor Stap waren uitgekozen om mee te helpen met het aanplanten van de cirkel. De andere kinderen gingen aan de slag met het planten van de schoolbomen en kleinere boompjes of struikjes.

  Lees ook: Uniek Groendebat van 650 kinderen met regionale politici en Tweede Kamerleden

  Bron:
  Boomfeestdag

   

  « ga terug