• Jantje Beton legt natuurspeelplek aan in stenige Zwolse wijk04.09.2013

  In de Zwolse wijk De Bollebieste start Jantje Beton samen met de gemeente een Jantje Beton Speelbuurt. Vandaag zetten wethouder Nelleke Vederlaar en Jantje Beton adjunct-directeur Wil Houtman met een reuzepen hun handtekening om de samenwerking officieel te maken. Dit gebeurt onder toeziend oog van de leerlingen van OBS De Springplak.

  De Bollebieste is onderdeel van De Diezerpoort, een vooroorlogse wijk die tamelijk ‘stenig’ is wat betreft inrichting. Traditionele speelplekken in het groen komen weinig voor. Ook de directe woonomgeving nodigt kinderen weinig uit om buiten te gaan sporten en spelen. Via Zwolle Gezonde Stad zijn al enkele ontwikkelingen in gang gezet om het bewegen en spelen van kinderen te bevorderen, onder andere met de realisering van natuurspeelplek De Groene Bieste. Samen met de kinderen zullen Jantje Beton en de gemeente een plan maken voor de rest van de buurt.

  Ontwerp
  Tijs den Uijl, projectleider Jantje Beton: “We willen vanuit het enthousiasme van de kinderen werken aan een leuke uitdagende speelbuurt in de Bollebieste met aandacht voor bewegen, gezondheid en betrokkenheid bij onderhoud en beheer. De kinderen spelen een belangrijke rol bij de totstandkoming van het ontwerp. Door hen te betrekken bij de inrichting van hun eigen buurt, voelen kinderen zich meer welkom in de openbare ruimte.”

  Zwolle Gezonde Stad
  De Bollebieste telt ruim 1.500 inwoners waarvan zo’n 300 kinderen in de leeftijd t/m 14 jaar. De buurt ligt in het westen van de wijk Diezerpoort. Er is extra aandacht voor deze wijk vanwege de lagere sociaal economische positie van de inwoners. Onze werkwijze geeft kinderen een stem waardoor oude patronen doorbroken kunnen worden en een impuls gegeven kan worden aan de leefbaarheid van de buurt. We willen daarbij ook de betrokkenheid van organisaties en bewoners bij onderhoud en beheer vormgeven. De wijk Diezerpoort is daarnaast opgenomen in het programma Zwolle Gezonde Stad, omdat relatief veel kinderen kampen met overgewicht en obesitas. Het speelvriendelijk maken van de Bollebieste kan helpen in het veranderen van beweeggedrag van kinderen.

  Bron:
  Jantje Beton

  « ga terug