• Hogere kwaliteit beplanting tegen lagere kosten21.03.2014

  Er is een nieuw initiatief dat meer aandacht geeft aan de dynamische benadering voor het ontwerpen van beplantingen voor een hogere kwaliteit tegen veel lagere beheerkosten.

  Dit schrijft Firts Ruyten in het aprilnummer van vakblad Groen. Bij de realisatie van beplantingen met houtige gewassen lopen zaken soms niet goed. Dat is in belangrijke mate het gevolg van (in willekeurige volgorde) opgelegde bezuinigingen door de overheid, miscommunicatie binnen organisaties tussen de afdelingen ontwerp, realisatie, uitvoering, beheer, het wegvloeien van vakkennis, het gevolg van de wijze waarop aanbestedingen plaatsvinden om de goedkoopste realisatie te vinden en de algemene toepassing van de ‘blijver’ en ‘wijker’ beplantingsmethode. Het plantschema behorende bij deze methode is oorspronkelijk overgenomen uit de bosbouw met als doel houtopbrengst. Daarmee wordt de verkeerde methode gebruikt voor beplantingen met als doel architectuur en natuurontwikkeling.

  Onvolkomenheden opheffen
  Redenen te over om een stichting op te richten: het Ruyteninstituut. Het Ruyteninstituut wil onvolkomenheden in het plantschema opheffen door vanuit een onafhankelijke en wetenschappelijke invalshoek een bijdrage te leveren aan het stroomlijnen en verduurzamen van de huidige keten van bestuur, ontwerp, kweken, aanleg, beheer tot en met het gebruik volgens de Integrale Beplantingspraktijk. Daarvan maakt de Integrale Beplantingsmethode Ruyten (IBR), als voorbeeld, onderdeel uit. Het Ruyteninstituut onderscheidt zich van andere instituten binnen het vakgebied doordat zij zich specifiek richt op de keten met als referentie de Integrale Beplantingsmethode Ruyten (IBR). Het Ruyteninstituut zelf verricht geen arbeid, dat doen de marktpartijen.

  Lees het volledige artikel (dit artikel is opgenomen in vakblad Groen april 2014)

  Meer info: www.ruyteninstituut.nl

   

  « ga terug