• Haarlem: Zuinig omgaan met energie wordt beloond met een boom16.12.2013

  Ieder huishouden in Haarlem dat vanaf 15 december 2013 acht weken lang wekelijks zijn gas- en elektriciteitsmeterstanden bijhoudt, ontvangt een eigen boom in het Groene Muggenbos. Zuinig omgaan met energie en een eigen boom compenseren CO2-uitstoot, daarom worden Haarlemmers gestimuleerd mee te doen.

  Hoe meer Haarlemmers meedoen, hoe groter het virtuele bos wordt.

  Echte boom planten
  Haarlemmers die zich aanmelden op de website van het Groene Muggenbos ontvangen een virtueel jong boompje op hun adres op de plattegrond van Haarlem. Tijdens het bijhouden van de meterstanden groeien deze bomen. Na vier weken meterstanden invoeren is het jaarlidmaatschap van Natuurmonumenten de beloning. Deelnemers die hun meterstanden acht weken lang hebben doorgegeven, krijgen een boomcertificaat op naam. Met dit certificaat wordt op de landelijke boomplantdag van Natuurmonumenten een echte boom geplant op één van hun locaties.

  Speciale actie voor scholen
  Alle leerlingen van de groepen 6 t/m 8 van de Haarlemse basisscholen worden uitgedaagd om met hun ouders de meterstanden bij te houden. Via de website kunnen leerlingen doorgeven op welke school zij zitten. De school die de meeste bomen verzamelt, wordt uitgenodigd voor het planten van het Groene Muggenbos tijdens de landelijke boomplantdag van Natuurmonumenten in 2014.

  Watt voor Watt
  Het stookseizoen is begonnen en dat betekent meer energieverbruik. Toch zijn er veel mogelijkheden om je energieverbruik terug te dringen, want minder energie verbruiken is goed voor je portemonnee én voor het milieu. Om te weten hoeveel je kunt besparen heb je eerst inzicht nodig in hoeveel gas en elektriciteit je precies verbruikt. Hiervoor bedacht de gemeente Haarlem samen met Watt voor Watt en Natuurmonumenten deze ludieke actie. Alle voordelen van deze actie liggen bij de deelnemer. Een mooie uitdaging om de energiemeter minder hard te laten draaien. Kijk voor handige bespaartips op de energiebesparingswijzer van www.wattvoorwatt.nl.

  De Groene Mug bespaart energie
  Watt voor Watt is onderdeel van de Groene Mug, het energiebesparingsinitiatief van de gemeente. Haarlem wil in 2030 een klimaatneutrale stad zijn. Op www.degroenemug.nl krijgen Haarlemmers hulp en tips om energie en geld te besparen.

  Bron:
  Gemeente Haarlem

   

  « ga terug