• Grootouderdag 2017 nu ook in Nederland gevierd11.09.2017

  Grootouderdag 2017 vindt dit jaar in Nederland plaats op zondag 1 oktober. In verschillende gemeenten zoals Noordwijk, Amersfoort, Deventer, Apeldoorn en regio Epe en regio Groningen vinden op die dag diverse activiteiten plaats, zoals bloemenworkshops voor grootouders en kleinkinderen. En daarnaast vinden er speciale activiteiten plaats in de verschillende verzorgingshuizen.

  Grootouderdag is naar Nederland komen overwaaien uit Italië. Dit op initiatief van de Felini foundation. Deze Italiaans-Nederlandse stichting heeft als doel de communicatie tussen generaties te bevorderen. In Italië is Grootouderdag (Festa dei Nonni) in 2005 door het Italiaanse Parlement bij wet geïnstalleerd. Ook in andere Europese landen vindt Grootouderdag plaats.

  Overdracht
  Grootouders spelen een belangrijke rol bij de overdracht van kennis over bloemen, planten en de natuur. Uit onderzoek blijkt dat grootouders en kleinkinderen veel tijd doorbrengen in de natuur en de tuin. Het vroeg opbouwen en onderhouden van een netwerk voorkomt eenzaamheid op latere leeftijd. De relatie tussen de grootouders en de kleinkinderen speelt hierin een belangrijke rol. 

  Deventer
  Op zaterdag 30 september organiseert de Openbare Bibliotheek Deventer een feestelijke dag met een rondleiding door de oude binnenstad, voorstellingen en workshops met bloemen en planten. De dag wordt afgesloten met de prijsuitreiking  van de nationale grootouderdag verhalenwedstrijd met als hoofdprijs een reis naar Italië. Bekijk hier de folder.

  Noordwijk
  In Noordwijk kunnen grootouders met een beperking op grootouderdag het strand bezoeken, deze unieke gelegenheid wordt mogelijk gemaakt door de Strandplaats Nederzandt  in samenwerking met de stichting Outdoor4Disabled. Kinderen mogen zelf een mooi bloemstukje maken voor hun oma en opa en Sanne Boswinkel (van RTL nieuws) leest voor uit het kindervoorleesboekje Lili wil bloeien.  

  Sierteeltsector
  Grootouderdag krijgt ondersteuning vanuit de sierteeltsector.

  « ga terug