• Groningen investeert 3,5 miljoen euro in vergroening van de stad13.02.2018

  In de komende 20 jaar gaat de gemeente Groningen 3,5 miljoen euro investeren in het vergroenen van de binnenstad. Eind december heeft de Groningse gemeenteraad besloten dit bedrag hiervoor vrij te maken. Het doel van deze vergroeningsopgave is de stad leefbaar en aantrekkelijk te houden. Tamara Ekamper, programmaleider duurzaamheid en leefomgeving van de gemeente Groningen, licht deze investering in dit vraaggesprek nader toe.

  Het draagvlak voor deze investering is groot. Waar heeft dat mee te maken?
  ‘We hebben uitvoerig met onze bewoners gesproken over hoe we de stad beter kunnen maken. Zo hebben we de G1000 georganiseerd. Een bijeenkomst waar we duizend inwoners – jong, oud, vrouw, man, rijk, arm et cetera – uit Groningen uitgenodigd hebben om over de toekomst van de stad te praten. Hieruit blijkt dat de mensen de binnenstad als stenig ervaren met weinig groenplekken. Uit deze sessie kwamen vervolgens tien speerpunten naar voren, waarvan er vijf een directe relatie hadden met het groen. Denk hierbij aan groene verbindingen tussen het binnen- en buitengebied, groene ring om de binnenstad en meer eetbaar groen in de stad. Naast de G1000 hebben we ook op andere momenten, zoals op het festival Let’s Gro, stellingen over de toekomst van de stad geponeerd en discussies gevoerd. Ook daaruit bleek dat de vergroening van met name de binnenstad een grote wens van de bewoners is. Deze resultaten en een groot draagvlak bij de gemeenteraad hebben ervoor gezorgd dat dit geld vrijkomt. Hieruit blijkt dat we ons in Groningen bewust zijn van de waarde van groen voor de leefomgeving.’

  Deze groeninvestering dient als compensatie voor de investeringen die Groningen doet in Airport Eelde. Wat wordt daarmee bedoeld?
  ‘Dit is een politiek punt. De gemeente Groningen is net zoals de provincies Groningen en Drenthe en de gemeenten Assen en Tynaarlo, aandeelhouder van het vliegveld Eelde. Dit betekent onder meer dat deze partijen daar ook een financiële bijdrage aan leveren. De gemeenteraad had vorig jaar bedongen dat investeringen in het vliegveld alleen dan plaatsvinden, als er ook geld wordt gespendeerd aan groen en duurzaamheid. Dit vergroeningspakket is daar het resultaat van.’

  Dit artikel verscheen in vakblad Groen, februari 2018. Gratis een digitaal exemplaar ontvangen? Vraag hier uw code op. Download hier het hele artikel.

  « ga terug