• Groennorm moet afname natuur in Gouda remmen09.11.2017

  Gouda wordt langzaam maar zeker minder groen. Om die trend te stoppen, wil het college een groennorm instellen. Bij nieuwe bouwplannen is de projectontwikkelaar verplicht vijftien procent (openbaar) groen in te plannen.

  Dit meldt degouda.nl op haar site.

  Norm
  Op dit moment is zo’n norm, vergelijkbaar met de parkeernorm en de norm voor de aanwezigheid van speelvoorzieningen in de wijken, er nog niet. De Raad voor de Leefomgeving adviseerde in 2005 75 m2 groen per woning. “In Gouda haal je dat niet”, zegt wethouder Hilde Niezen (Stedelijk Beheer). “Daarvoor zouden we de stad moeten slopen.” Zoveel groen is binnen Gouda ook niet nodig, vindt ze, omdat je grote goed bereikbare groengebieden om de stad heen hebt. Gouda haalt nu 58,7 m2 groen per woning (exclusief Stolwijkersluis en Westergouwe).

  Groenfonds
  Behalve de groennorm wil het college ook een Groenfonds instellen. Lukt het een bouwonderneming niet de groennorm te halen binnen een bepaald project, dan gaat men in overleg met de gemeente. Samen kijken ze of er mogelijk toch oplossingen zijn in de vorm van bijvoorbeeld groene gevels of groene daken. Is er echt geen mogelijkheid om de norm te halen, dan moet de bouwer een bijdrage storten in het Groenfonds. Vanuit dit fonds kunnen in de wijken groenvoorzieningen worden aangelegd. Om een beter overzicht te krijgen waar een tekort is aan groen, is een inventarisatie gemaakt op wijkniveau. 

  In december wordt het nieuwe groenbeleid besproken in de gemeenteraad.
   

  « ga terug