• Groene tuinen tegen wateroverlast31.08.2016

  Vanwege de hevige regenbuien dit voorjaar stonden ook in Capelle sommige straten en tuinen blank, dit komt doordat de riolering het vele water niet kan afvoeren. Om deze reden wil de gemeente Capellenaren stimuleren meer ruimte voor groen te maken in hun tuin.

  Met de actie ‘Tegel eruit, Groen erin’ kan er 100 euro gewonnen worden door minimaal één vierkante meter tuin te vergroenen.

  Het aantal betegelde tuinen is de afgelopen jaren fors toegenomen waardoor water niet meer op natuurlijke wijze in de grond kan zakken en het riool wordt overbelast. ‘Mensen zijn zich er maar nauwelijks van bewust hoe de inrichting van hun tuin impact heeft op het gehele leefklimaat in de stad’, zegt wethouder Josien van Capelle. ‘Als iedereen in de tuin ruimte maakt voor enkele stukken groen, neemt de wateroverlast al af. Ook zijn groenere tuinen belangrijk voor de temperaturen en de biodiversiteit in onze stad.’

  Voordelen van groene tuinen
  Een groene tuin is niet meer werk en zeker ook niet duurder dan een betegelde tuin. Ook niet onbelangrijk: straten en woonwijken met een groene omgeving worden hoger gewaardeerd. Onderzoek heeft daarnaast aangetoond dat een groene omgeving een positieve invloed heeft op de leerprocessen van kinderen en hun creativiteit stimuleert.

  Deelname
  Alle Capellenaren met minimaal één vierkante meter tuin kunnen meedoen aan de actie door een stuk tuin te vergroenen, er een voor en na foto van te maken, deze op Facebook, Twitter of Instagram te plaatsen met #groenetuinCapelle en zoveel mogelijk likes & shares te verzamelen. De kinderen van basisscholen De Catamaran en Het Baken ontvingen voor deze actie een gratis zakje wilde bloemenzaad waarmee ze hun eigen tuin kunnen vergroenen. Ook voor andere inwoners is het bloemenzaad nog op diverse plekken gratis verkrijgbaar. Kijk voor meer informatie over de actie en de locaties op www.energiewijzercapelle.nl.

  In 2015 heeft Capelle aan den IJssel de titel Groenste Stad van Nederland gekregen. Deze titel is een inspiratie om de leefomgeving in Capelle nog groener te maken. Het project Groene Tuinen is onderdeel van de Duurzaamheidsagenda 2015-2018.

  Operatie Steenbreek
  Op de Nationale Groendag geven de stichting Operatie Steenbreek en de gemeente Capelle a/d IJssel een workshop. Tijdens deze workshop het gesprek en discussie aangegaan met de deelnemers over actuele stellingen rondom de noodzaak tot onstenen en vergroenen van tuinen. Joop Spijker van Alterra leidt dit gesprek.

  Bron:
  Gemeente Capelle a/d IJssel

  « ga terug