• Groene lopers voor de fiets03.10.2013

  GroenLinks Amsterdam lanceert het het initiatiefvoorstel 'Groene Lopers voor de fiets', een plan voor het drastisch opwaarderen van de stedelijke infrastructuur voor de fiets. Een netwerk van hoogwaardige fietsroutes, zeker als het aangesloten is op OV-knooppunten, zorgt dat meer mensen er gebruik van kunnen maken. Het zal de totale doorstroming van verkeer in de stad verbeteren.

  Meer fietsen zorgt er bovendien voor dat de luchtkwaliteit verbetert. Met deze groene lopers kunnen fietsers zich comfortabel, snel, veilig en in schone lucht verplaatsen door de stad en naar groen buiten de stad.

  Populairste vervoersmiddel
  De fiets is het populairste vervoersmiddel van Amsterdam. Het aantal fietsritten is de afgelopen jaren enorm gestegen en dat aantal zal nog verder groeien. Ondanks de ingezette verbeteringen is de fietser nu nog vaak de klos door luchtvervuiling, auto's, brommers en onveilige verkeerssituaties. Daarom is een netwerk van comfortabele fietsboulevards nodig, dat fietsen veiliger en sneller maakt en daarmee nog aantrekkelijker. De Groene Lopers zijn een aanwinst voor forensen, want het verbindt de binnenstad via alle Amsterdamse OV knooppunten met de regio.

  Fietsersbond
  Fjodor Molenaar, fractiewoordvoerder Verkeer en Vervoer: "Ons voorstel betekent een enorme verbetering voor het bestaande Amsterdamse fietsnetwerk. De Fietsersbond heeft nu een plan gelanceerd om een nationaal netwerk van snelfietsroutes aan te leggen. Ons Groene Lopers voorstel is de Amsterdamse invulling van dat voorstel. Het moet een hoogwaardig fietsnetwerk door heel Amsterdam vormen, zodat fietsers zich snel, comfortabel, veilig en in schone lucht verplaatsen door de stad en het groene buitengebied. Door fietsen meer ruimte te geven, verkeersstromen te scheiden en groene golven door te voeren op de drukste routes, zorgen we dat Amsterdam blijft meetellen als meest fietsvriendelijke stad ter wereld".

  GroenLinks zal het college vragen te onderzoeken of en hoe deze fietsroutes zo snel mogelijk te realiseren.

  Dit plan heeft de gemeenteraadsfractie opgesteld samen met de GroenLinks Denktank Fiets.

  Bron:
  GroenLinks Amsterdam

  « ga terug