• Groen ondernemen Groen doen11.12.2015

  Waar groene marktpartijen beschikken over de vakkennis, is enthousiasme het geheime wapen van burgerinitiatieven in het groen. Binnen het pilotproject ‘Groen ondernemen en groen doen’ worden beide aan elkaar gekoppeld. Het doel: groene kennis uitwisselen, de biodiversiteit vergroten en uiteindelijk tot realisatie komen.

  Eind vorig jaar startten de provincies Noord-Brabant en Overijssel in samenwerking met stichting Entente Florale Nederland het pilotproject ‘Groen ondernemen en groen doen’. 

  Kansen en valkuilen
  Projectmanager Robert Mensink van Entente Florale Nederland was de afgelopen maanden nauw betrokken bij de verschillende initiatieven en weet dus precies waar de kansen en valkuilen liggen.

  Sociale cohesie
  De pilot startte eind vorig jaar met het inventariseren en oriënteren op initiatieven in de provincies. Welke komen wel en welke komen niet in aanmerking om mee te doen? De factoren draagvlak, haalbaarheid en vergroting biodiversiteit hebben geleid tot de keuze voor de huidige zes initiatieven.

  Enorme  drive
  Het project is nu zo goed als afgerond onderweg en het gevoel dat overheerst is positief. Mensink: ‘Wat meteen opvalt is de drive bij de burgerinitiatieven en hoeveel ze weten te realiseren in vaak korte tijd. Ook op het gebied van groen is er veel betrokkenheid. Maar bij sommige, voor de burgerinitiatieven “lastige” vragen kunnen wij binnen dit project meerwaarde leveren.’ Met name in de realisatiefase is dat merkbaar. Op vragen als ‘Welk soort beplanting is geschikt voor welke ondergrond?’, ‘Hoe moeten we snoeien?’ en ‘Welke kansen liggen er nog meer voor het vergoten van de biodiversiteit op deze locatie?’ heeft de gemiddelde burger geen antwoord. Mensen willen samen met de buurt iets anders doen, of dat nu gaat om natuureducatie, duurzaamheid of zelf eten verbouwen. Het gaat ze vooral om het groen en om de cohesie.

  Lees hier het volledige artikel [pdf]

  « ga terug