• Gratis boom voor inwoners Gaanderen03.02.2016

  Inwoners van Gaanderen kunnen een gratis boom krijgen van de gemeente Doetinchem. Hiermee draagt de gemeente bij aan een aantrekkelijke leefomgeving, aan vergroening van het dorp en aan een gezonder leefklimaat.

  Mensen uit Gaanderen kunnen zich tot 26 februari via dit aanmeldformulier melden voor een boom naar keuze.

  Soorten
  Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor één boom per adres. Hierbij is er keus uit circa 20 verschillende boomsoorten. De bomen hebben een stamomtrek van 14-16 cm (hoogte circa 3,75-4,25 meter) en worden geleverd worden met naakte wortel. Een voorbeeld van de bomen vindt u op deze pagina.

  Grootte
  Afhankelijk van de locatie waar de boom geplant wordt kunt u kiezen voor een grote (1e orde) of een wat kleinere boom (2e en 3e orde). Over het algemeen zijn bomen van de 1ste orde het meest geschikt voor adressen buiten de bebouwde kom en bomen van de 2e en 3e orde het meest geschikt voor tuinen binnen de bebouwde kom.

  Kwaliteit van leefomgeving
  Groen bepaalt in belangrijke mate de kwaliteit van de leefomgeving. Bomen en andere planten zijn daarin van levensbelang doordat ze CO2 opnemen en zuurstof uitademen, bovendien leveren bomen schaduw, absorberen ze fijnstof en dempen ze geluid. Omdat het grootste deel van de ruimte in een wijk of dorp, particuliere ruimte is, is de kwaliteit van die omgeving sterk afhankelijk van wat mensen er zelf van maken. De gemeente stimuleert daarom eigen initiatieven om die omgeving te verbeteren. Zo is natuurpark Gesco ontstaan, het crowdfundingproject 'Buurt maakt Natuur' en gezamenlijk onderhoud van groenstroken. Het aanbieden van een gratis boom per adres, is een volgende stap.

  Eerst Gaanderen
  Het project wordt stapsgewijs per wijk of dorp uitgevoerd. Dit betekent dat in de praktijk dat de andere gebieden in de gemeente eind 2016 / begin 2017 aan de beurt kunnen komen.

  Bron:
  Dorpsraad Gaanderen

  « ga terug