• Ginkgobomen in Utrechtse St. Jacobsstraat blijven mogelijk behouden08.01.2014

  Het college van Utrecht is bereid om opnieuw te bekijken of de zes Japanse notenbomen tegenover de Bijenkorf kunnen blijven staan. Dit blijkt uit een reactie van het college op schriftelijke vragen van GroenLinks-raadslid Brechtje Paardekoper.

  Uit het voorlopig ontwerp van de herinrichting van de St. Jacobsstraat bleek eind oktober dat er dertien bomen gekapt zullen worden, waaronder zeven zogenaamde Ginkgobomen voor de Bijenkorf.

  Tegen de wens van bewoners
  Het kappen van deze bomen is zeer tegen de wens van de bewoners van Wijk C en raadslid Paardekoper vroeg het college dan ook of er geen mogelijkheid is om de bomen te behouden. 'Gezien de verzoeken van de omwonenden voor een groene inrichting met grotere bomen, kijken wij nogmaals naar de mogelijkheden voor het behoud van de bomen ter hoogte van de Bijenkorf,' aldus het college.

  Verplaatsen
  Uit de beantwoording blijkt dat het in eerste instantie de bedoeling was om de dertien bomen te verplaatsen. Bij de herinrichting van de St. Jacobsstraat zouden de bomen te dicht bij de rijbaan komen te staan, waardoor verplaatsing noodzakelijk is. 'Bij een verdere planuitwerking bleek dat de te verplaatsen Japanse notenbomen geen goede wortelkluit hebben kunnen ontwikkelen, zodat de kans op een levensvatbaar en een succesvolle herplanting klein is.'

  Vergroening van versteende omgeving
  In plaats van de dertien Japanse Notenbomen zullen 19 nieuwe bomen geplant worden. Deze hebben een kleinere afmeting. Het college stelt in de beantwoording dat ze met de omwonenden en andere belangstellenden zal overleggen over de vergroening van de zeer versteende omgeving rondom de St. Jacobsstraat. 'Het college streeft naar een zo groen mogelijke inrichting.'

  Gemeenteraadsverkiezingen 2014
  Hier treft u relevante informatie aan over de maatschappelijke baten van groen voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen.
   

  Bron:
  GroenLinks Utrecht

  « ga terug