• Gemeenteraad Groningen: 'Noorderplantsoen is in balans'04.11.2015

  Het Noorderplantsoen is in balans, vindt de gemeenteraad van Groningen. De deelnemers aan een Stadspanel-enquête over het Noorderplantsoen gaven het park gemiddeld een 7,9. En 83% van hen ervaart geen overlast.

  Daarom hoeft er van de meerderheid van de partijen in de raad niet echt iets met het park te veranderen, bleek tijdens de raadsvergadering die vorige week plaatsvond.

  Verboden
  De gemeenteraad heeft de afgelopen maanden met onder meer een  Stadspanel-onderzoek de meningen uit de Stad over het Noorderplantsoen gepeild. Daaruit blijkt dat er grote tevredenheid is over het park. Maar uit een debat over het Noorderplantsoen tijdens het festival Noorderzon bleek ook dat direct omwonenden soms veel overlast ervaren, vooral van barbecues. Om overlast aan te pakken dienden de Stadspartij en de ChristenUnie een aantal moties in om onder meer tot barbecue-vrije zones in het park te komen en om de handhaving te na 22.00 uur te verbeteren. Maar zij kregen geen van de andere partijen mee. Dat er overlast voorkomt, werd erkend, vooral op mooie dagen. ‘Maar is die overlast zo gigantisch om met verboden te komen?’, vroeg Carlo Schimmel van D66 zich af. ‘Nee.’

  Overlast
  Het is niet mogelijk iedereen tevreden te stellen, aldus fractievoorzitter Sabine Koebrugge van de VVD. ‘Het Noorderplantsoen is in balans.’ Zij diende met de PvdA, D66 en GroenLinks een motie in die het college verzocht deze balans in stand te houden. En die kreeg een meerderheid. Alleen CDA, ChristenUnie, SP en Stadspartij stemden tegen. ‘Overlast is wel degelijk een punt,’ aldus Wim Koks (SP). Wethouder Joost van Keulen (VVD): ‘De balans in het park is goed, zonder af te doen aan de overlast van omwonenden die ongeveer twintig dagen per jaar wordt ervaren.’

  Veranderlab
  Een motie van Stadspartij en ChristenUnie om met een zogeheten Veranderlab vorm te geven aan alle gespuide ideeën voor het plantsoen, haalde het niet. ‘Het is jammer als de ideeën in een bak verdwijnen’, aldus fractievoorzitter Amrut Sijbolts (1e portret) van de Stadspartij. ‘Als we niks zouden doen, zijn alle ideeën voor niks geweest’, zei zijn collega Inge Jongman-Mollema van de ChristenUnie.

  Bron:
  Gemeente Groningen

  « ga terug