• Enkele suggesties van boomsoorten die een positieve bijdrage leveren aan luchtkwaliteit 17.06.2015

  Een van de maatschappelijke problemen in stedelijke gebieden is de luchtkwaliteit. De positieve rol die groen hier kan spelen, heeft de afgelopen jaren steeds meer aandacht gekregen.

  De slechte luchtkwaliteit in steden wordt vooral veroorzaakt door het steeds intensievere verkeer. Groen kan een bijdrage leveren aan verbetering van de luchtkwaliteit door bijvoorbeeld een deel van deze verontreiniging op te vangen. Bomen zijn daarbij door hun grootte het meest effectief.

  Maatwerk
  Wel is het toepassen van groen voor dit doel maatwerk. Een groot deel van de in de stad geproduceerde luchtverontreiniging verdwijnt naar de omgeving doordat lucht voortdurend in beweging is. In feite wordt de vervuilde lucht daarbij “verdund” door menging met minder vervuilde lucht uit de omgeving en uit hogere luchtlagen.

  Street canyons
  Bomen kunnen dit proces belemmeren en in ongunstige gevallen zoals in nauwe straten (zogenaamde street canyons) kan een gesloten kronendak er toe leiden dat de concentraties juist oplopen (groene tunnel effect). Het is daarom belangrijk om te zorgen dat de luchtstroming niet te veel wordt beperkt. Dichte aaneengesloten kronen moeten dus vermeden worden. Bomen die in aanmerking komen zijn o.a.:

  Metasequoia glyptostroboides (Watercipres)
  Deze boom heeft een prachtige rechte, tot in de top doorlopende stam en wordt uiteindelijk 25-30 m hoog. De boom geeft de voorkeur aan een vochthoudende goed doorlatende grond en groeit het best in een licht zuur-neutraal milieu. Metasequoia verdraagt het stadsmilieu, inclusief luchtvervuiling zeer goed. De boom is zeer winterhard en heeft tot nog toe temperaturen tot -26 ˚C doorstaan.

  Pinus nigra subsp. nigra (Oostenrijkse den)
  De Oostenrijkse den is evenals de Metasequoia een uitstekende afvanger van fijn stof. Doordat de naalden ook in de wintermaanden aan de boom blijven is Pinus extra effectief. Voor de absorptie van stikstofoxiden en ozon is de boom, net als andere naaldbomen, minder effectief. Het is een zeer gezonde boom die ook zeer goed bestand is tegen (zee)wind.

  Tilia tomentosa ‘Brabant’ (Zilverlinde)
  De Zilverlinde uit Zuidoost-Europa en Klein-Azië is een welkome aanvulling op het Linde sortiment vanwege de late bloei en vooral ook omdat deze soort geen last van honingdauw heeft. De boom is een vrij goede afvanger van fijn stof en scoort hoog wat betreft absorptie van stikstofoxiden en ozon.

  Ulmus ‘Columella’ (Iep)
  Deze tegen iepziekte resistente iepencultivar heeft ook alle positieve eigenschappen van de soort: windvast, en goed bestand tegen zout, bodemverdichting en beschadigingen. Daar bovenop draagt de soort bij een aan schonere lucht. De boom scoort vrij hoog in het afvangen van fijn stof en hoog wat betreft absorptie van stikstofoxiden en ozon.

  Bron:
  Jelle Hiemstra (PPO) en Bart van der Sluis (PPO) 

   

  « ga terug