• Een derde Rotterdammers ziet hun buurt groener worden 17.08.2015

  De gemeente Rotterdam is een aantal jaar geleden begonnen met het vergroenen van stenige wijken in de stad. Om te onderzoeken hoe bekend dit is bij de Rotterdammer, stonden in de Omnibusenquête van dit jaar een aantal vragen over groen in de woonomgeving.

  Rotterdam is een groene stad. Uit het gemeentelijk Omnibusonderzoek blijkt dat veel Rotterdammers dit ook zo ervaren. Ongeveer 80 procent van de ondervraagden oordeelt namelijk positief over de hoeveelheid groen in hun buurt. Helaas is Rotterdam niet overal even groen. In een aantal wijken wonen veel mensen dicht bij elkaar met relatief weinig bomen en planten in de buurt.

  Collegeperiode
  In de vorige collegeperiode is de gemeente begonnen om deze wijken groener te maken. Onder andere door meer bomen te planten en plantsoenen te maken. Een derde van de Rotterdammers geeft aan dat ze gezien hebben dat hun buurt groener is dan voorheen.

  Groen wordt goed gebruikt
  Het groen in de omgeving wordt ook goed gebruikt. Ruim 25 procent van de ondervraagden komt er dagelijks. En meer dan de helft, ruim 55 procent, gebruikt het meer dan een paar keer per week.

  Speelgroen
  Over de hoeveelheid speelgroen in de wijk is ongeveer 50 procent van de ondervraagden tevreden. 40 procent vindt dat er te weinig is en 10 procent geeft aan dat er helemaal geen speelgroen in de eigen buurt is.

  Meer te doen
  ‘Als gemeente vinden we het positief dat ongeveer 35 procent van de bewoners heeft gezien dat hun buurt groener geworden is’, zegt Sander Klaassen, landschapsarchitect bij de gemeente Rotterdam. Klaassen: ‘Positief is ook dat zoveel bewoners helpen bij het vergroenen. Bijna een op de drie Rotterdammers doet wel iets om zijn of haar buurt groener te maken. En 25 procent is bereid om meer te doen dan nu, bijvoorbeeld door een geveltuin aan te leggen.’

  Resultaten onderzoek
  De gemeente gebruikt de uitkomsten van het onderzoek bij het ontwikkelen van verdere plannen voor het vergroenen van de stad.

  Bron:
  Gemeente Rotterdam

  « ga terug