• Drijvend park van plastic in Rotterdamse Rijnhaven06.07.2018

  Op 4 juli werd het eerste Recycled Park naast het Drijvend Paviljoen in de Rotterdamse Rijnhaven geopend. Drijfvuil uit de havens en rivieren is opgevangen en verwerkt tot een drijvend park van 140 vierkante meter. Met als resultaat dat de ecologie in de Rotterdamse haven is verbeterd.

  Met dit bijzondere Recycled Park wil de gemeente aantonen dat gerecycled kunststof uit de rivier een waardevolle grondstof kan zijn voor hergebruik. Door het gewonnen plastic te hergebruiken, en er drijvende bouwstenen van te maken, krijgt het een nieuwe waarde. Bovendien zorgen de bouwstenen voor een nieuwe groenvoorziening; Recycled Park.

  Drijvend groen
  Drijvend groen is een meerwaarde voor de stad en heeft een ecologische functie in de rivier als leefomgeving voor, micro- en macrofauna zoals slakken, platwormen, larven en waterkevertjes.

  Plastic soep
  Plasticafval vormt een structureel probleem in open wateren. Via rivieren komt een groot deel van het zwerfafval terecht in zeeën en oceanen. Daar wordt het onderdeel van de wereldwijde vervuiling. Initiatiefnemer Ramon Knoester van de Recycled Island Foundation vertelt: 'Het water is in veel Nederlandse steden het laagste punt, waardoor afval zich helaas verzamelt in onze rivieren. Als we in de stad en in de Rotterdamse haven zorgen dat we al het plastic opvangen, voorkomen we actief de groei van de plastic soep in onze zeeën en oceanen. Rotterdam kan een schoolvoorbeeld worden voor havensteden overal ter wereld. De realisatie van de uit plastic gevormde bouwstenen is een belangrijke stap richting een plastic vrije rivier.'

  Plasticvangers
  Recycled Island Foundation ontwikkelde in Rotterdam drie passieve plasticvangers om het plastic efficiënt uit de Nieuwe Maas te halen. Tijdens een proefperiode van anderhalf jaar zijn de plasticvangers getest, gemonitord en geoptimaliseerd. Dit resulteerde in een goed werkend systeem, dat ook met de intensieve scheepvaart, getijdewisseling en veranderende windrichtingen effectief werkt. De Plasticvangers vangen het drijfvuil op door gebruik te maken van de aanwezige stroming van het water en houden het drijfvuil vast als de stroming keert.

  Drijvende groenstructuren
  Om het opschonen van de rivieren te stimuleren is gezocht naar de mogelijkheden van hergebruik van de herwonnen plastics. In samenwerking met de gemeente Rotterdam vonden de initiatiefnemers een mogelijkheid in drijvende groenstructuren. Deze verbeteren de ecologie in de Rotterdamse haven. Het gerecycled plastic is omgevormd tot zeshoekige drijflichamen waar op, onder en in nieuwe beplanting groeit. Vogels, vissen en micro-organismen vinden voeding, nestruimte en beschutting in het drijvende park. Door het drijvende park loopt een watergeul van ongeveer een halve meter diep; kleinere vissen en vogels vinden hier beschutting én de ruimte om te groeien voordat zij de diepere wateren betreden.

  Recycled Island Foundation
  De Recycled Island Foundation (RIF) is een jonge stichting die probeert een actieve aanpak te vinden tegen de wereldwijde plasticvervuiling in open wateren. RIF zet in op opvang van drijfvuil in rivieren en riviermondingen, duurzaam hergebruik van plastics, het organiseren van opschoonacties, bewustwording en educatie.

  Bron:
  Gemeente Rotterdam

   

  « ga terug