• Den Haag investeert dit jaar € 1.1 miljoen in speelplekken14.02.2014

  In 2014 worden zestien Haagse speelplekken vernieuwd en heringericht. Deze projecten worden uitgevoerd in overleg met betrokkenen zoals ouders en scholen. In het collegeprogramma "Aan de Slag!" is € 4 miljoen beschikbaar gesteld om voldoende kwalitatieve speelplekken te realiseren die aansluiten bij de behoefte van de Haagse jeugd. In de uitvoering van speelprojecten in 2014 wordt een bedrag van € 1,1 miljoen geïnvesteerd.

  Zo worden de schoolpleinen van Het Lichtbaken, de Dr. Willem Dreesschool en de Openbare Montessorischool aan de Cederstraat vernieuwd. Buiten schooltijden zijn deze schoolpleinen goede speelplekken voor de jeugd. Andere voorbeelden van speelplekken die dit jaar aangepakt worden zijn de Berenkuil in het Westduinpark en de speelplek aan de Oude Haagweg in Loosduinen. Ook wordt de natuurbelevingstuin Reigershof in de Schenkzone binnenkort feestelijk geopend.

  Veilig en vrij buiten spelen
  Wethouder Karsten Klein (Jeugd, Welzijn en Sport): "Veilig en vrij buiten kunnen spelen is van groot belang voor de sociale, motorische en emotionele ontwikkeling van kinderen. In de stad is dat niet altijd vanzelfsprekend; daarom willen we fors investeren in geschikte speelplekken. Het aanleggen van speelplekken is echter een eerste stap. Voor een goed gebruik is het minstens even belangrijk dat ouders er zich verantwoordelijk voor voelen. Daarom willen we dat ouders een actieve rol spelen bij het inrichten en netjes houden van speeltuinen. Zij zijn als het ware de "eigenaar" van de speelplek. We zien dat steeds meer ouders deze rol oppakken."

  Ouders en kinderen geraadpleegd
  Om er voor te zorgen dat de Haagse jeugd speelplekken krijgt die aansluiten bij de noden van de wijk, heeft de gemeente Den Haag in de afgelopen jaren nauw samengewerkt met buurtbewoners en kinderen. Ook tijdens een grote conferentie die afgelopen najaar in Madurodam plaatsvond, werd naar de wensen van kinderen en hun ouders geluisterd. Al deze input wordt gebruikt om het speelbeleid van de gemeente Den Haag nog beter te laten aansluiten bij de wensen van haar inwoners.

  Er is echter meer nodig dan speelplekken alleen om de grote stad aantrekkelijk te maken en houden voor gezinnen met jonge kinderen.  Daarom is de voorbije jaren hard gewerkt om ervoor te zorgen dat gehele wijken kindvriendelijker worden. Per wijk wordt er, samen met ouders en kinderen, een plan opgesteld. Hieruit wordt een actiekaart ontwikkeld om de omgeving van het huis aangenaam te maken voor kleine kinderen. Daarbij wordt gekeken naar speelruimte maar ook naar veiligheid, sociale contacten, kleinschalige fysieke investeringen en laagdrempelige voorzieningen

  Meer informatie over spelen in Den Haag en het speelbeleid.

  Bron:
  Gemeente Den Haag
   

  « ga terug