• Debat over toekomst landschap metropoolregio Amsterdam20.12.2013

  Onlangs gingen zo’n 125 overheidsbestuurders, belangenorganisaties en ambtenaren met elkaar in debat over de toekomst van het landschap van de metropoolregio Amsterdam: het metropolitane landschap.

  Daarbij stond de vraag centraal hoe we het landschap sterk en krachtig houden, met alle ontwikkelingen op gebied van bevolking, werken, wonen, mobiliteit, veiligheid en energie. Hoe organiseren en beheren we dat?

  Essentieel voor het leef- en vestigingsklimaat
  Gedeputeerde Jaap Bond, voorzitter van de MRA-denktank die het debat organiseerde, gaf de aftrap. Hij benadrukte het belang van een goed antwoord op deze vraag. ‘De nabijheid van aantrekkelijke landschappen is essentieel voor het leef- en vestigingsklimaat in deze regio en speelt een belangrijke rol in de internationale concurrentie tussen de steden. Inwoners van de regio hebben rust, ruimte en groen nodig, een plek voor ontspanning en mogelijkheden om te recreëren. Die behoefte is de laatste jaren alleen maar groter geworden. Laten we er met elkaar voor zorgen dat dit onderwerp hoog op de politieke agenda blijft staan’.

  Kwaliteitsbeeld
  De deelnemers discussieerden onder andere over het kwaliteitsbeeld, een nieuw ruimtelijk ordeningsinstrument dat in ontwikkeling is. Dit instrument is een handvat voor bestuurders, waarmee zij meer inzicht krijgen in de effecten van keuzes op het gebied van ruimtelijk ordening op het landschap. Bestuurders gaven ook hun mening over nieuwe samenwerkingsmogelijkheden om beter te kunnen sturen op ontwikkelingen in het landschap én over de toekomst van de recreatieschappen.

  Meer info »

  Bron:
  Provincie Noord-Holland

  « ga terug