• De positieve kant van een warmer klimaat11.09.2018

  De droogte heeft veel problemen opgeleverd deze zomer. Maar veel mensen hebben ook genoten van het droge, warme weer. En sommige boeren waren juist blij met de hitte.

  Volgens reisorganisatie ANVR liep het aantal boekingen voor buitenlandse vakanties deze zomer flink terug. Andere reisorganisaties zagen vooral bij lastminutes een daling en concludeerden dat de warme Nederlandse zomer voor veel mensen reden is voor een vakantie in eigen land. Volgens toerismewetenschapper Leonieke Bolderman is Nederland altijd al een populaire vakantiebestemming geweest, maar ook zij bevestigt dat warme zomers de populariteit nog meer doen stijgen, ook bij buitenlandse toeristen.

  Recreatie
  Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat het warmere klimaat een positief economisch effect heeft op recreatie en toerisme in Nederland. Het wordt prettiger om te fietsen, wandelen, zwemmen en varen als het mooi weer is.

  Een uitstekend Nederlands wijnjaar
  Niet alleen toeristen hebben profijt van het warme weer, ook wijnboeren zijn enthousiast. 2018 gaat de boeken in als een uitstekend Nederlands wijnjaar, aldus de Vereniging Nederlandse Wijnproducenten. Nederland telt ongeveer 140 professionele wijngaarden, in totaal goed voor zo’n 240 hectare aan druiven. Het warme, droge weer is een zegen voor de wijnboeren: de druivenplanten gedijen erg goed deze zomer. Meer zon betekent rijpere druiven met een hoger suikergehalte.

  Bier, ijs en airco’s
  Nederlanders zochten deze zomer massaal verkoeling in bier, ijs en airconditioning. Volgens de ING Beleggersbarometer heeft 13% van de beleggers geprofiteerd van de warme zomer door te investeren in bedrijven die ijsjes en bier produceren. Wat een ijsfabriek in Hellendoorn normaal in een maand verkocht, ging er deze zomer veel sneller doorheen: 4,5 miljoen bekers ijs per week. Hetzelfde geldt voor de verkoop van airco’s: verschillende aanbieders zagen een enorme stijging in de vraag naar ventilatoren en airco’s.

  Bron:
  Klimaatadaptatie Brabant

  « ga terug