• De kracht van de vrijwilliger in groen erfgoed11.09.2017

  Op woensdag 4 oktober 2017 vindt bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed het Platform Groen erfgoed plaats met als thema 'De kracht van de vrijwilliger in groen erfgoed'.

  Vrijwilligers zijn niet meer weg te denken in het onderhoud van groen erfgoed. Dat blijkt ook uit het onlangs verschenen manifest De kracht van de groene vrijwilliger 2017-2020.

  Vragen
  Eigenaar, tuinbaas en hovenier staan voor vragen als: Hoe krijg je kwaliteit op de juiste plek? Wat zijn de risico’s in een historisch park? Wat voor begeleiding en organisatie is nodig? Hoe organiseer je kennisoverdracht? En concurreren vrijwilligers met de professionele arbeidsmarkt? Op 4 oktober worden er antwoorden gezocht op deze en andere vragen.

  Programma

  - 13.00     Inloop
  - 13.30     Welkom door Mariska de Boer, dagvoorzitter

  - 13.40     De maatschappelijke functie van vrijwilligers in groen erfgoed door Rob Meijers, medewerker vrijwilligers en participatie, LandschappenNL. Schets vanuit landelijk perspectief van de maatschappelijke betekenis  van vrijwilligerswerk voor groen erfgoed. Recente ontwikkelingen, knelpunten en kansen.

  - 14.00     De Groene Vingers van Utrecht door Hélène Hine, programmamanager Beleven en Betrekken, Landschap Erfgoed Utrecht. Hoe organiseert Landschap Erfgoed Utrecht de inzet van vrijwilligers op  landgoederen en buitenplaatsen? Tips om de kwaliteit en de continuïteit van het onderhoud te borgen.

  - 14.20     Speakerscorner
  - 14.30     Pauze

  - 15.00     Omgaan met talenten door Wim Hoogendam, tuinbaas Dekema State te Jelsum in dienst van Stichting Dekema State. Op Dekema State gaan het welbevinden en het talent van de vrijwilliger voor op het belang van de organisatie. Als de vrijwilliger zich gewaardeerd voelt, komt de bijdrage aan het groene erfgoed vanzelf.

  - 15.20     Samenwerking of broodroof? door Arno Hoefakker, directeur Hoveniersbedrijf Hoefakker, lid van Vereniging van erfgoedhoveniers. Hoveniersbedrijven en vrijwilligers komen elkaar regelmatig tegen op hun werk in historische parken. Hoe gaat dat? Worden taken verdeeld en kennis gedeeld?

  - 16.00     Paneldiscussie: de sprekers gaan in gesprek met de zaal
  - 17.00     Afsluiting en drankje

  ​Aanmelden
  De bijeenkomst is gratis bij te wonen, maar aanmelden is wel noodzakelijk. 

  Organisatie
  De programmacommissie bestaat uit Christian Bertram, Mariska de Boer, Natascha Lensvelt, Joost van der Linden en Peter Smink. Informatie: groenplatform@cultureelerfgoed.nl

   

   

  « ga terug