• De Blauwe Verbinding officieel geopend09.07.2018

  Varen van Rotterdam-Zuid naar Barendrecht, onder de A15 door, vanaf nu kan dat. Er is zes jaar lang gewerkt aan de Blauwe Verbinding, maar met de afronding van de waterbak onder het Heulwegviaduct is de Blauwe Verbinding klaar.

  Blauwe Verbinding bestaat uit zes deelgebieden: het noordelijk tracé, het Zuidelijk Randpark, de Heulweg, Rhoonse Baan, Koedoodzone en de Zuidpolder. Vanaf nu kunt u heerlijk varen over een vijftien kilometer lange vaarroute. U kunt er ook fietsen, wandelen en nog veel meer.

  Waterbergende functie
  Schoon, zoet water uit de Oude Maas vindt nu zijn weg naar alle gebieden en het Zuiderpark. De Blauwe Verbinding heeft ook een waterbergende functie. Bij hevige regenval werken de klimaatbuffers langs de Koedood en in de Zuidpolder als een spons. Ze nemen het water op en bij droogte gebruiken we het weer voor de natuur. Ook zijn de verschillende groengebieden met elkaar verbonden waardoor dieren maar ook planten de kans krijgen zich verder te verspreiden. De Blauwe Verbinding is goed voor mens, plant en dier.

  Opening
  Vrijdag 6 juli openden de bestuurders en vertegenwoordigers van de gemeenten Rotterdam, Barendrecht en Albrandswaard en het waterschap Hollandse Delta de Blauwe Verbinding officieel. In een kano peddelden ze door de waterbak die onder het Heulwegviaduct is aangelegd. Waar voorheen auto’s reden, kun je nu met een kano of fluisterbootje varen. Met opening van deze belangrijke schakel is de Blauwe Verbinding klaar.

  Om iedereen mee te laten vieren dat de Blauwe Verbinding klaar is, waren er zaterdag 7 juli heel veel activiteiten op en langs de route. Kanotochten, wandelingen, kanobalspel, vroege vogelexcursie, geocachen en mensen konden op veel plekken een kano huren om zelf een tochtje te maken. 

  Nog een paar wensen
  De Blauwe Verbinding kwam tot stand door samenwerking van verschillende partijen: de gemeenten Rotterdam, Albrandswaard en Barendrecht, waterschap Hollandse Delta, provincie Zuid-Holland, Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde en de voormalige Stadsregio. Dat ging niet altijd even soepel, maar uiteindelijk is de verbinding klaar. Er zijn nog wel een paar plekken waar je met de kano het water uit moet om een weg of dijk over te steken. Het is nog wel de wens om daar in de toekomst nog een oplossing voor te bieden.

  Kijk voor meer informatie op de pagina Blauwe Verbinding.

  Bron:
  Gemeente Rotterdam

  « ga terug