• D66 Leiden: Lammermarkt moet groen evenementenplein worden26.02.2014

  D66 Leiden maakt een verkiezingsitem van de groene inrichting van de Lammermarkt. Op dit moment is er een tekort van vier miljoen euro om de Lammermarkt als groen evenemententerrein in te richten nadat de ondergrondse parkeergarage is aangelegd.

  D66 vindt dat dit tekort in de collegeonderhandelingen moet worden opgelost. Dit maakte D66-raadslid Jeffrey van Haaster bekend tijdens het verkiezingsdebat van de wijkvereniging Noordvest-Molenbuurt.

  Beeldbepalende entree
  Raadslid Van Haaster: “De Lammermarkt wordt straks een beeldbepalende entree van het stadscentrum. Eronder wordt de komende jaren een parkeergarage gebouwd, de regiobussen zullen erlangs rijden en ernaast wordt het Singelpark aangelegd en museum de Lakenhal uitgebreid. De vraag is welk beeld we aan de bezoekers willen geven als ze de Lammermarkt betreden: dat van een winderige, betegelde vlakte of van een modern, groen ingericht plein waar ook evenementen worden georganiseerd? D66 kiest voor het laatste en is bereid daar ook geld in te investeren.”

  Nieuw plein met veel functies
  De Lammermarkt krijgt de komende jaren een centrale, opvallende plaats in de stad. “Na de bouw van de parkeergarage verdwijnen de auto’s onder de grond. Dat is een perfecte aanleiding om de openbare ruimte erboven te verbeteren. D66 wil van de Lammermarkt een mooi plein maken met een groene uitstraling, ” geeft raadslid Van Haaster aan. “En verder willen we natuurlijk dat de Lammermarkt beschikbaar blijft voor de grootse evenementen waar Leiden om bekendstaat.

  Singelpark
  Ook het Singelpark mag niet onvermeld blijven. Jeffrey van Haaster licht toe:  “De Lammermarkt wordt een essentiële schakel van het Singelpark – het langste park van Europa – met de prachtige monumentale molen De Valk als blikvanger. Vorig jaar heeft de gemeenteraad besloten om te starten met het Singelpark. Dit is een succesvol burgerinitiatief waar vele mensen en organisaties in de stad over meedenken en hun medewerking aan verlenen. Het zou ongelofelijk zonde zijn als al die energie verloren gaat omdat we de ambities voor de Lammermarkt niet kunnen waarmaken.”

  Na de verkiezingen verder
  Omdat er op dit moment te weinig geld is, wordt het besluit over de inrichting van de Lammermarkt uitgesteld tot na de verkiezingen. D66 hoopt op veel steun voor een mooie en multifunctionele inrichting van de beeldbepalende Lammermarkt. D66 wil dat deze plannen in samenspraak met de buurtbewoners en wijkverenigingen door de gemeente worden uitgewerkt.

  Bron:
  D66 Leiden
  De afbeelding in dit bericht geeft een sfeerimpressie en zijn gemaakt door Buro Sant en Co Landschapsarchitectuur

   

  « ga terug