• Bomen voor wadi’s23.03.2016

  Veel steden worstelen op dit moment met hun wateropgave: hoe gaan zij ervoor zorgen dat de bewoners droge voeten houden? Ook met het oog op het grotere aantal zware zomerbuien dat in de toekomst verwacht wordt.

  Opslagbassins, extra groene daken, particuliere regentuinen, dat zijn allemaal mogelijkheden. Maar veel gemeentes geven de voorkeur aan het aanleggen van wadi’s: greppels die alleen na grote regenval vollopen, en zo ingericht zijn dat water gemakkelijk in de ondergrond kan wegzakken.

  Niet alleen gras
  Maar een wadi hoeft niet alleen met gras ingericht te worden. Bomen erin of ernaast, dat kan ook, als de boomsoort maar bestand is tegen tijdelijk onder water staan. De verdamping van bomen helpt bij het wegwerken van het water in de wadi. Daarnaast kan ook van de andere baten van bomen worden geprofiteerd, zoals de verkoeling in de zomer en de waarde voor de biodiversiteit. Er zijn veel boomsoorten geschikt voor deze omstandigheden: na een bui meerdere dagen met de wortels onder water, maar door de goed drainerende ondergrond van de wadi gewoonlijk aan de droge kant.

  Salix
  De soorten S. alba (ook als knotboom) en S. sepulchralis zijn favorieten voor wadi’s, omdat ze zowel lange overstroming als sterke droogte verdragen. Neem S. babylonica als er risico bestaat op strooizout in de wadi.

  Acer
  De soorten A. negundo en A. saccharinum verdragen een gewoonlijk droge standplaats, ook als die soms enkele weken onder water staat. Ze kunnen niet tegen strooizout.

  Alnus
  Droogt de wadi niet sterk uit, neem dan A. glutinosa. Voor wadi’s die tussen de buien sterk uitdrogen is A. incana geschikter. Beide zijn matig strooizouttolerant.

  Gleditsia triacanthos
  Deze boom staat meer bekend als droogtetolerant, maar verdraagt ook tijdelijke overstroming. Prima strooizoutbestendig.

  Meer informatie over dit onderwerp leest u in het artikel 'Geschikte planten voor natte plekken'

  Bron:
  PPO

   

  « ga terug