• Bomen voor bijen23.02.2016

  Bijen en hommels zijn onmisbaar voor de bestuiving van allerlei gewassen. Een groot deel van de voedingsgewassen die door de mens worden gebruikt, is bestoven door deze insecten. Hierdoor zijn we veel afhankelijker van deze bestuivers dan we beseffen. Maar er is steeds minder voedsel voor deze insecten in de stad. Welke bomen schaft u aan als u naar meer bijen in de stad streeft?

  Onderstaande bomen voor het openbaar groen zijn tijdens de bloei een goede voedselbron voor bestuivende insecten en dragen daarmee bij aan het in stand houden van de biodiversiteit in de stad.  

  Gleditsia triacanthos ‘Skyline’
  Hoogte: 10-15 m
  Kroon: breed (tot 8 m) eironde tot ronde vrij open kroon, met al dan niet doorgaande harttak.
  Blad: geveerd, 20-25 cm lang, geelgroene deelblaadjes ca. 2 cm; in de herfst goudgeel verkleurend.
  Bloemen: bloei in mei/juni, onopvallend; vrouwelijke bloemen in trossen, mannelijke bloemen in aren.
  Vruchten: sikkelvormig gedraaide peulen tot 30 cm lang en 6 cm breed, kleur uiteindelijk purperbruin. Geeft op jonge leeftijd zelden of nooit peulen/zaden, later mogelijk wat meer. Gebruikswaarde: ‘Skyline’ is een grote boom met een vrij open breed eironde tot ronde kroon die met wat begeleiding in de jonge fase een redelijk goed doorgaande kop vormt. Door zijn droogtebestendigheid, redelijke windvastheid en niet al te brede, open kroon is deze doornloze cultivar een geschikte straatboom, ook in wat minder ruime straatprofielen.

  Malus ‘Rudolph’
  Kroon: ronde kroon (tot 4-6 m breed) met opgaande en later afbuigende harttak. Bij oudere beplantingen zakt de kroon wat verder uit waardoor de kroon breder wordt.
  Blad: enkelvoudig, ovaal, bronskleurig tot donkergroen met een rode gloed, 6-8 cm.
  Bloemen: in mei rijkbloeiend met donker paarsroze, enkele bloemen; donkerpaars in de knop.
  Vruchten: langwerpig, oranjegeel, tot begin november, 1,5-2 cm lang.
  Gebruikswaarde: ‘Rudolph’ is een klein boompje, geschikt voor tuinen, plantsoenen en parken. Ook als straatboom is ‘Rudolph’ bruikbaar, de kleine vruchtjes geven nauwelijks overlast.

  Sophora japonica ‘Regent’
  Hoogte: 10-12 (15) m.
  Kroon: breed ovaal (tot 6-8 m breed), met mooie rechte stam en opvallend groene takken en twijgen.
  Blad: ca. 25 cm, oneven geveerd met 7-17 deelblaadjes, donkergroen.
  Bloemen: bloei in juli/september met roomwitte pluimen; bloeit al na 8-10 jaar, goede drachtplant.
  Vruchten: groene, later grijze, ingesnoerde peulen, ca. 8 cm lang.
  Gebruikswaarde: ‘Regent’ is goed bestand tegen gesloten verharding en uitlaatgassen en verdraagt zout redelijk goed. Mede daardoor is het een prima straatboom. Door de brede, vrij lichte kroon is deze cultivar vooral geschikt voor woongebieden met bredere straten (straatprofiel van 10 m. breed). In de jeugd wel behoefte aan begeleidingssnoei.

  Juiste boom op de juiste plaats 
  Bovenstaande informatie is afkomstig  uit de publicaties ‘De juiste boom op de juiste plaats’ en ‘Biodiversiteit in tuin en plantsoen’ van Praktijkonderzoek Plant & Omgeving. Meer informatie over straatbomen en straatbomenonderzoek is te vinden op  www.straatbomen.nl.

  Bron:
  Praktijkonderzoek Plant & Omgeving

  « ga terug