• Bomen leveren belangrijke bijdrage aan klimaatadaptieve stad08.07.2014

  Het is een feit dat het klimaat verandert en daaraan moet de stad zich aanpassen. Bomen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het wegnemen van de overlast en ongemakken van klimaatverandering in het stedelijk gebied.

  Dit schrijven Robin van Milligen en Robin Kruitbosch in het rapport ‘Klimaatadaptieve stadsbomen; Een groene Blik op klimaatverandering’.

  Twee vliegen in één klap
  Op het gebied van de klimaatproblematiek bieden bomen verkoeling en nemen bomen water op. De verkoeling verzorgt de boom door evapotranspiratie en schaduwwerking. Evapotranspiratie is kort gezegd het verdampen van vocht. Bij dit proces ontstaat een hogere luchtvochtigheid, die tot op zekere hoogte zorgt voor een koelere omgevingstemperatuur. Het regenwater dat vrijkomt bij een piekbui kan de boom gebruiken bij het afkoelen (evapotranspiratieproces) van de stad. Twee vliegen in één klap dus. Door middel van selectiecriteria is een goed klimaatadaptief sortiment samen te stellen.

  Groeiplaats
  Naast het bomensortiment is de groeiplaats erg belangrijk. De groeiplaats is belangrijk om de boom te voorzien in zijn behoeften, zoals wortelruimte, zuurstof en vocht. Een boom kan nog zoveel baten bieden, in een slechte groeiplaats komt hier niets van terecht. Daarnaast kan de groeiplaats sterk bijdragen aan het klimaatadaptief maken van de stad, door middel van een waterbergende functie. Het water dat tijdens een piekbui valt wordt opgeslagen in de wateropslag van de groeiplaats. Door de grote opslagcapaciteit blijft het water ook beschikbaar voor de boom in drogere perioden, zodat het evapotranspiratieproces zich onder alle omstandigheden kan voortzetten.

  Combinatie
  Een combinatie van klimaatadaptief bomensortiment en een klimaatadaptieve groeiplaatsinrichting draagt sterk bij aan het klimaatadaptief maken van onze steden.

  Download het rapport ‘Klimaatadaptieve stadsbomen; Een groene Blik op klimaatverandering’.

  Van Milligen en Kruitbosch zijn recent afgestudeerd aan Hogeschool Van Hall Larenstein te Velp, opleiding Tuin- en Landschapsinrichting.

  « ga terug