• Blog van Haags gemeenteraadslid Tobias Dander: ‘Dit kan groener’23.06.2015

  Recentelijk kwamen verschillende kranten met berichten over Den Haag als een versteende stad met weinig groen. De ophef die daarna ontstond heeft mij een beetje verbaasd. De informatie was immers niet nieuw, en ook was er geen rekening gehouden met al het groen dat buiten de bebouwde kom ligt.

  Gemeenteraadslid Tobias Dander van D66 roept in onderstaande blog iedereen op die voorbeelden heeft van versteende plekken die vergroend kunnen worden dit te mailen naar d66@denhaag.nl onder de vermelding van ‘dit kan groener’, als het kan met een foto van de plek erbij.

  Duinen
  Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Haagse duinen als het gaat om groen dat buiten de bebouwde kom ligt. In feite zijn dit prachtige stadparken die ervoor zorgen dat vele Hagenaars de stad juist als een groene stad ervaren. Op zonnige dagen kom je er veel fietsers, hardlopers, wandelaars en andere recreanten tegen, en zelfs op de regenachtige dagen zijn er veel mensen onderweg die van de natuur genieten.

  Versteende wijken
  Dit neemt niet weg dat sommige delen van de stad meer groen kunnen gebruiken. In november hebben wij daarom samen met andere partijen een motie ingediend die het college oproept een plan te maken om de versteende Haagse wijken van meer groen te voorzien. En twee weken terug heb ik samen met een aantal andere partijen vragen gesteld over mogelijkheden voor bewoners om zelf hun leefomgeving te vergroenen. Dit kan bijvoorbeeld door bij de aanleg van stoepen alvast rekening te houden met geveltuinen. De gemeente kan met een afwijkende bestrating aangeven dat een deel van de stoep door de bewoners verwijderd mag worden om te beplanten.

  Warmte
  Een groene leefomgeving is niet alleen veel fijner om in te wonen, maar heeft ook praktische voordelen. Zo zorgt meer groen voor een schonere lucht én voor minder hitte in de zomer. Stedelijke gebieden met hun stenen en asfalt warmen namelijk meer op dan niet bebouwde gebieden. Vooral op hete zomerdagen worden de steden ware ‘hitte-eilanden’: plekken waar het erg heet wordt en de hitte lang blijft hangen. Vooral voor jonge kinderen, ouderen en zieke mensen levert dit gezondheidsproblemen op. Ook daarom is het belangrijk om de stad te vergroenen.

  Bewoners
  Maar er zijn meer mogelijkheden om zelf te zorgen voor een groenere leefomgeving. Een mooi voorbeeld hiervan is de Werfstraat. Het pleintje toont goed aan hoe versteend dit deel van de straat in het verleden was. Inmiddels is dit plein een oase van groen door de plantenbakken die bewoners zelf hebben geplaatst.

  Nodeloos versteend
  Uiteraard speelt ook de gemeente als beheerder van de openbare ruimte een belangrijke rol. Op sommige plekken is het niet te begrijpen waarom ervoor gekozen is de openbare ruimte vol te gooien met stenen in plaats van er planten, struiken of bomen te plaatsen. Een mooi voorbeeld is de Plesmanweg, waar de bestrating soms maar liefst acht meter breed is! Er zijn vast nog veel meer plekken waar de openbare ruimte groener ingericht zou kunnen worden. Ik roep daarom iedereen die voorbeelden hiervan heeft op deze te mailen naar d66@denhaag.nl onder de vermelding van ‘dit kan groener’, als het kan met een foto van de plek erbij.

  Heel Den Haag nog groener
  Veel inwoners ervaren Den Haag al als een groene stad. Voor hen is het groen één van de redenen om hier te wonen. Maar in sommige wijken kan het nog stukken groener. Laat ons daarom weten waar de stad volgens u groener kan, dan gaan wij ons best doen ervoor te zorgen dat dat ook gebeurt. Op deze manier maken we van heel Den Haag een nog groenere stad aan zee.

  Bron:
  D66 Den Haag

  « ga terug