Klimaat

Klimaatverandering is hét milieuonderwerp van dit moment. Oorzaken, gevolgen en maatregelen wordt breed uitgemeten in de media. Dat een veranderend klimaat ook gevolgen heeft voor Nederlandse steden, staat vast. Naast problemen met de waterhuishouding speelt ook warmte steden parten.

Steden warmen sneller op dan minder dicht bebouwde gebieden, omdat steen veel hitte opneemt. Bebouwing creëert bovendien een beschutte omgeving waardoor het moeilijker wordt om de opgebouwde warmte kwijt te raken. Zo ontstaat wat internationaal het Urban Heat Island wordt genoemd. Voor sommigen ongerieflijk, voor anderen ronduit gevaarlijk, want kwetsbare groepen lopen tijdens extreem warme perioden meer kans op ziekte of overlijden.
 
Groen maakt stad klimaatbestendiger
De ruimtelijk inrichting kan helpen bij het oplossen van de hitteproblematiek. Groene maatregelen spelen ook een rol. Groen verlaagt de temperatuur in de stad; oppervlakken met planten warmen minder snel op en houden minder warmte vast. Waterdamp vanuit planten koelt de lucht. Bovendien hebben groene daken een koude- en warmte-isolerende werking. Dit zorgt voor een beter binnenklimaat en de besparing op verwarming of airconditioning heeft een positieve effect op de stedelijke CO2 uitstoot. Zoals planten dat zelf ook al hebben, aangezien ze CO2 binden.

Recente berichten over de rol van groen op klimaatverandering

Overige dossiers