Naturally Cool

Jongeren, betrokkenheid en natuur, gaat dat samen? Ja hoor. In 'Naturally Cool' gaan jongeren zelf aan de slag met het ontwerpen van een groene ontmoetingsplek. Ze bieden hun ontwerp aan aan de gemeente en lobbyen voor de realisatie ervan. Op deze manier worden jongeren uitgedaagd na te denken over de rol van natuur in hun eigen omgeving. Bovendien levert het project frisse inzichten op omtrent de spanning tussen stad en natuur en daarbij horende leefwensen.

Ontmoetingsplekken voor én door jongeren
Naturally Cool zet jongeren op middelbare scholen of jongerencentra aan tot het ontwikkelen van hun ideale plek. Met behulp van ons lesmateriaal doorlopen ze een traject van brainstormen over de ideale ontmoetingsplek en het uitvoeren van een buurtonderzoek, tot het uitwerken en presenteren van de bedachte plekken aan de gemeente. In die ontwerpen is veel aandacht voor natuur. Jongeren willen graag bomen in hun plek, voor beschutting of schaduw. Gras om op te kunnen zitten. Of bloemen die lekker ruiken. Natuur is voor hen vooral een plek om tot rust te komen en te chillen. Natuur is vrijheid.

De kracht van dit project ligt in de betrokkenheid van zowel jongeren, buurtbewoners als beleidsmakers. Afhankelijk van de wensen en mogelijkheden van betrokkenen wordt een geschikte locatie, budget en eventuele randvoorwaarden bepaald. En levert het een plek op waar jongeren willen en mogen zijn.
Op dit moment zijn 11 steden in Nederland met het ‘Naturally Cool’ aan de slag. Gemeente Nijmegen gaat binnenkort over tot realisatie van de eerste groene ontmoetingsplek. Lesmateriaal en lopende projecten zijn te zien via deze website »